Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чист въздух- ние сме на ход

Тази седмица е обявена за Европейската седмица на мобилността. Отбелязва се от 2002 г. по инициатива на Европейската комисия. Превърнала се е в традиционна европейска кампания за повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете- ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт и електрически превозни средства. "Чист въздух- ти си на ход"- тазгодишното мото на кампанията. През 2013 г. се набляга върху въздействието на транспорта и нашия всекидневен избор за придвижване върху качеството на въздуха, който дишаме и нашето здраве.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

      Центърът на Мездра
Община Мездра се включи в инициативата на Министерството на околната среда и водите, като подписа Европейската харта на мобилните градове още през 2004 година, предаде от железничарския град сътрудникът ни Петко Котларски. На 22 септември, обявен за ден без автомобили Общината провежда традиционни вече мероприятия. Велопоход до село Долна Кремена стартира от Мездра в неделния ден, в 9:30 часа. Инициативата е без състезателен характер и възрастови ограничения. от 11 часа на площад "България" ще се проведе и майсторско управление на велосипед за ученици от 1-ви до 8-ми клас, разделени в две възрастови групи. Досега през годините интересът към състезанията винаги е бил огромен, допълва Петко Котларски

Всеки ден ние изпълваме белите си дробове с градски въздух- но какво всъщност дишаме? Повишеното търсене на мобилност е пряко свързано с лошото качество на въздуха. Фактите са ясни- по-чистите градове са и по-здравословни. Чист град ли е Враца и какво предвиждат тази седмица в града под Околчица научаваме от сътрудника ни Жоро Александров.

От няколко години насам въздухът във Враца е чист като във високопланински курорт в швейцарските Алпи. Причината за това не се дължи на усилията на нито една управа– нито общинска, нито областна, а на факта, че бившият торов завод "Химко" вече не работи. Така тоновете вредни емисии, бълвани в атмосферата през годините на възхода на славния някога торов гигант, вече не пречат на хората да дишат и живеят нормално. Нещо повече: през последните 10-ина година все повече млади семейства отглеждат децата си в града под Околчица, където въздухът е чист, а зелените площи са много и достъпни за майки с колички.

© Снимка: Община Враца

     Беседка за отдих при прохода Вратцата.
Неприятното изключение се случи това лято и беше свързано с разкопаванията около проекта за водния цикъл. Усилната работа прекъсна за два месеца градския транспорт, който във Враца е гордост и необходимост за всички. Това пък принуди по-често хората да вървят пеша. Да, имаше и доста работа за такситата, които по неофициални данни са удвоили поръчките през летните месеци. През юли, август и до средата на септември обаче работата на бакшишите беше най-неблагодарната във Враца, защото заради неспирните разкопки на главните улици често им се налагаше да обикалят дълго, докато стигнат на правилния адрес.

Така стоят нещата във Враца, където никой не си дава зор да организира нарочни мероприятия или прояви за седмицата на мобилността. То и няма нужда от такива, с оглед на продължаващия интегриран проект за водния цикъл на града. Но врачани стискат зъби, защото очакват в началото на 2016 година да имат модерен водопровод, канализация и пречиствателна станция, асфалтирани улици и голям наплив от инвеститори към града под Околчица, завършва коментара си Жоро Александров.

Промяната на транспортните навици за подобряване на качеството на градския въздух може да отнеме твърде много време. Кампанията ни напомня, че ние всички имаме роля и дори най-малките промени като избора да се придвижваме с колело или пеша, могат да окажат влияние върху качеството на градския въздух. Трябва ли да се придвижваме с алтернативен транспорт и да променим навиците си попитах видинчани:

"И в големите и в малките градове това е особено полезно за здравето на хората. Аз съм велосипедист и карам постоянно колело... Не могат да се спрат автомобилите. В момента водя едно детенце на училище и освен с такси, няма как по друг начин да стигнем дотам. ... Придвижвам се само с кола. Ходя единствено, когато спортувам..."

Още по темата можете да чуете в аудио файла.
По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45