Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама директори искат ремонт на видинска улица

С множество дупки е осеяна улица "Цанко Урманов", която минава покрай ГПЧЕ "Йордан Радичков", СОУ "Петко Рачов Славейков" и ЦДГ "Незабравка" във видинския квартал "Бонония".
 
Сега, след продължилия два дни дъжд, пешеходци и шофьори минават на зиг-заг, за да избегнат локвите. Едни са дълбоки на места над 10 сантиметра, а други- широки от единия тротоар, та чак до другия..., а пресичането на улицата за деца, родители и учители е "мисия невъзможна". Ето така коментираха лунния пейзаж жители на квартала:

"Много е красива улицата- с тези дупка и тази вода... в такова време избягвам да минавам по нея. Обръщам и се връщам обратно, защото в тази посока дупките са по-плитки. Детето го карам на училище с колата...
 
Почти винаги съм с колелото. Тази е много разкопана. Попрескочих на зиг-заг, защото водата там се е събрала и не може да се мине нормално. Явно шахтата е запушена... Стараем се да не скачаме в локвите. Има дупки, които са много дълбоки... Улиците в квартала са нещо страшно. Аз работя тук от 5 години и не съм видял никой да я изкърпва... Моето дете е втори клас. Като ходят за закуски минават оттук и се прибира след училище мокро до колената... Плачевно е състоянието на улицата..."

Докладна записка до Общината, с която сигнализира писмено за проблема, е изпратила Даниела Рангелова- директор на ГПЧЕ "Йордан Радичков".
 
Локвите и дупките са причина днес, а вероятно и в други дни, учебният процес да започне със закъснение.

"От Общината ми се обадиха и ми казаха, че това не било името на улицата. Аз няма как да го зная, защото няма поставени табели... Да, писах докладна записка, с която моля Общината да се погрижи за тази улица. Обадиха се и ми казаха, че ако имат пари, в един следващ момент ще асфалтират и тази улица. Вчера и днес учениците закъснят за часовете, колеги също закъсняха и дойдоха много мокри, защото е трудно придвижването до нашето училище. Една огромна локва има през цялата улица до училището. Дано нещо се направи по въпроса", надява се Даниела Рангелова.

Катя Трифонова- директор на другото училище, което се намира на същата улицата- СОУ "П. Р. Славейков", в момента също подготвя докладна записка до Общината.

"Училището има 4 автобуса, които возят децата от селата и шофьорите всекидневно трябва да внимават, когато минават покрай паркираните автомобили и големите дупки. Би следвало Общината да обърне внимание на проблема. Колите са паркирали от двете страни, а там, където няма автомобили, има много големи дупки. Това затруднява движението на тези големи автобуси. Спират и много таксита, с които идват учениците на езиковата гимназия. Тук движението е много затруднено. В момента подготвям и аз докладна записка и се надявам, ако е възможно, при извършващите се сега ремонти, да бъде включена и тази улица",
обясни Катя Трифонова.

Разговаряхме и с директора на детска градина "Незабравка"- Лилия Ангелова. Тя също знае за състоянието на улицата и че е трудно пресичането й, но за сега твърди, че няма оплаквания от родители.

Попитахме пресцентъра на Община Видин
попада ли улица "Цанко Урманов" в списъка за улични ремонти тази година. От там ни отговориха следното: "Посочената улица не попада сред предвидените за асфалтиране през тази есен. Тя може да бъде включена в списъка за капиталови разходи за 2014 г., ако експертната комисия реши това."

А дотогава? Ясно е, че при всеки дъжд шофьори и пешеходци ще продължават да се чудят как точно и откъде да минат.
 
Фоторепортер: Светослав Цветанов.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 август 2024 година

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер.  Той ѝ възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Нов..

публикувано на 09.08.24 в 18:05

Ще има нов договор между "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи"

Нов договор между държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" и японската компания "Мейджи" се очаква да бъде сключен през есента. Това обяви служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов в Народното събрание. Там той беше изслушан по искане на ПП-ДБ по повод данни за безстопанственост в държавни дружества.  От..

публикувано на 09.08.24 в 16:40

Деца от Кула научиха повече за историята на града

Поредната инициатива на  Детската академия за спорт и превенция  се проведе в  Кула . Деца посетиха музея и етнографската къща в града , разказа Христела Александрова , експерт "Хуманитарни дейности" в Общината: „Децата се запознаха с културното, етнографско и историческо наследство на своя роден град. Децата посетиха историческия..

публикувано на 09.08.24 в 15:30

Изложба "Акварели от Горни Лом" показва красотата на Балкана

Изложба "Акварели от Горни Лом" ще бъде открита утре, 10 август, в къщата музей "Попови" във видинското село Горни Лом . Експозицията ще бъде дарена на музея от нейния автор Георги Терзиев . Посланието ми е да запазим българското, казва художникът: "Вдъхновението идва от плевните, схлупените къщурки, съчетание между новост, старинност,..

публикувано на 09.08.24 в 15:20

Децата в село Ослен Криводол се радват на нова придобивка

Ново игрище за хандбал , футбол и волейбол  има в мездренското село Ослен Криводол . Пространството е обособено за спорт с дарения от местните жители.  Събраните средства са използвани за закупуване на мрежа, топки и материали за изработка на железни врати.  Игрището събира всеки ден децата от селото. 

публикувано на 09.08.24 в 14:00

Враца ще отбележи Международния ден на младежта

Международният ден на младежта ще бъде отбелязан във Враца с богата програма, съобщиха от общинската управа. На 10 август (събота) от 18:00 часа в парк "Зелето" екипите на Младежки център - Враца и Младежки дом - Враца, в партньорство с Ученическия общински съвет, Интеракт, Областен информационен център (ОИЦ), Превантивно-информационен център..

публикувано на 09.08.24 в 12:07

Трима души пострадаха при катастрофа на Е-79 край Видин

Лек автомобил и такси са катастрофирали на главен път Е-79 край Видин . Инцидентът е станал вчера, 8 август, около 21:00 часа. Трима души са настанени за лечение във видинската болница.   42-годишен шофьор на лека кола, движейки се от Дунавци към Видин, при десен завой изгубил контрол над управлението, навлязъл в насрещната лента и се блъснал..

публикувано на 09.08.24 в 10:52