Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 януари 2014 година

Снимка: Архив

В дружество "Напоителни системи"- клон Видин очакват да бъде върнато финансирането на дейностите по предпазване от вредното влияние на водите. Дружество отговаря за 8 отводнителни помпени станции по поречието на река Дунав и три пункта - при селата Ботево и Цар Симеоново и местността "Текенлъка" край с. Добри дол. От четири години държавното финансиране за дейностите по отводняване и предпазване от наводнения е спряно. С министерско постановление от 21 октомври 2013 година дирекцията на държавната структура на "Напоителни системи" бе върната отново във Видин от Враца. Няма проблеми с изплащането на трудовите възнаграждения, съобщиха от дружеството.

"Три са приоритетите за община Враца през 2014 година" - обяви на първата си за годината пресконференция кметът Николай Иванов. Първият приоритет е успешното приключване на всички проекти с европейско финансиране, реалното им въвеждане в експлоатация и успешен старт на проектите, финансирани от новия бюджет на ЕС. Сред тях са одобреният проект на интегрирания план за градско възстановяване и развитие, и проектите, финансирани от бъдещия специален инструмент за Северозападния район за планиране. "На второ място- 2014 г. ще бъде година на реално улично строителство във Враца. Предстои реконструкция, което включва и преасфалтиране на всички основни участъци от уличната мрежа на града, особено на тази част, която вече е готова по проекта за водния цикъл"- съобщи Николай Иванов. Третият приоритет, обявен от кмета на Враца, е запазването на финансовата стабилност на общината и недопускането на тежки финансови дефицити в бюджета. По време на пресконференцията Николай Иванов благодари и на фирмите, които направиха дарения за допълнителното закупуване на коледна украса за града- това са собствениците на ЕТ "ГИД - 84", на "Трафик пътна сигнализация" ЕООД, на архитектурно студио "Маринови", "Т-партнърс" ЕООД, Службата по трудова медицина, ЕТ "СП - 90" и на "Стройпроектконсулт" ООД. Събрани бяха общо 6 070 лв. "Ценим тяхната помощ за това градът ни да изглежда още по-празничен в дните по Коледа и Нова година" - каза кметът на Враца Николай Иванов.

Община Враца е избрана за откриването на регионален офис на Националното сдружение на общините в Република България за Северозападния район за планиране, съобщават от общинската пресслужба.
Общинската администрация участва в нов съвместен проект с националното сдружение - "ЕПОДЕМ". Проектът включва дейности по европейски проекти, общински дейности и електронен мениджмънт. По този проект Община Враца получи офис техника и хардуер на стойност около 20 000 лева. 

Село Гюргич в община Ружинци няма връзка автобус с общинския център или с което и да е друго населено място, съобщи кметският наместник Иван Петров. Той уточни, че автобуси не пътуват до селото, заради лошия път. Решение на проблема се търси от години. Уведомена е и областната администрация, съобщи Иван Петров.

Филиалът на врачанската болница "Христо Ботев", който бе открит в Оряхово, продължава да работи. Това увери директорът Светозар Луканов. Във филиала функционират две отделения - вътрешно и детско. "Все още сме под наблюдение за филиала на врачанската болница в Оряхово. Но нещото, което не можем да оценяваме само като финансови постъпления, е социалният ефект за това населено място. Полагаме усилия. Няколко лекари от Враца се командироват и работят в тези две отделения"- каза Светозар Луканов. Той коментира и казуса със закрития през септември 2013 година специализирания белодробен ТЕЛК във Враца. "Пациентите не са пренасочени към други градове, а се обслужват от комисията на болницата. "Факт е, че в общия ТЕЛК в МБАЛ "Христо Ботев" от няколко месеца вече функционира и сектор белодробни болести. Имаме лекар със специалност "пневмология и фтизиатрия", който от няколко месеца обработва досиетата. Всичко е съгласувано с Регионалния център по здравеопазване и със здравното министерство, така че се работи, екипът е добър"- посочи Луканов.

Облекчена е процедурата по подготовка за явяване пред Териториална експертна лекарска комисия. Лекарите в лечебните заведения могат да прилагат медицински консултации и изследвания, извършени по друг повод, каза за Радио ВИДИН главният експерт в Районната здравноосигурителна каса във Видин Десислава Петрова. При подготовка за лекарска консултативна комисия ЛКК личният лекар издава "Талон за медицинска експертиза", с което насочва здравноосигуреното лице за прегледи към специалисти от лечебни заведения за специализирана извънболнична помощ, сключили договор с касата. Лекарската консултативна комисия може да назначи допълнителни изследвания или консултации, ако са необходими, каза още Десислава Петрова.

Районната здравноосигурителна каса в Плевен има ръст на контролната дейност с 5 на сто през 2013 г. спрямо предходната 2012 година, сочи анализ на ведомството. Извършени са общо 1354 инспекции на семейни лекари, стоматолози, здравни заведения и аптеки. Най-голям е броят на проверките на изпълнители на извънболнична и дентална помощ - почти хиляда. С 43 на сто е повишен броят на проверките в аптеки. Отчита се единствено спад при инспекциите в болници - с 28 на сто. Като цяло резултатите сочат, че са констатирани нарушения и са завършили със санкции 66 на сто от проверките. С наказателни постановления са наложени глоби за над 230 хил. лева. В Касата в Плевен са постъпили близо 50 жалби срещу медици и лечебни заведения. Осем от оплакванията са се оказали основателни.

66 000 данъкоплатци и осигурители са обслужени в офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през 2013 година. Над 17 000 са посетили приходната администрация в областния град, за да подадат данъчни и осигурителни декларации и уведомления за трудови договори, съобщиха от офиса на НАП във Враца. Около 12 500 клиенти са посетили териториалната агенция заради въпроси, свързани със здравно-осигурителния статус. Повече от 1500 клиенти са посетили офиса на НАП, за да подадат заявление за подаване на документи по електронен път, а почти 800 - на персонален идентификационен код. 13 минути  е било средното време за изчакване на клиент, а 7 минути за неговото обслужване, съобщиха от офиса на НАП. 

От началото на годината до момента 19 лица са подали годишните си данъчни декларации за миналата година, съобщиха от офиса на агенцията за приходите във  Видин. Срокът за обявяване на дохода е 30 април тази година. Това е и срокът, в който трябва да се внесе. На електронната страница на Агенцията за приходите вече е достъпен образецът на годишната декларация за доходите на физическите лица с баркод, съобщиха от офиса във Видин.

Екоинспектори откриха нерегистрирана змия в зоомагазин във Враца.              "На територията на РИОСВ Враца са извършени 6 проверки на зоомагазини- във Враца и Козлодуй, съгласно изискванията на Закона за биологичното разнообразие. На един от магазините е направено предписание за представяне на регистрационна карта на изложена боа. Предписанието е изпълнено в срок и е внесено заявление за пререгистрация", съобщи за РАДИО ВИДИН Милена Николова, говорител на екоинспекцията. През декември са проверени и разрешителни за събиране на лечебни растения, издадени от общинска администрация. Извършена е и една проверка на билкозаготвителен пунк в село Ракево, на който е направено предписание за внасяне на ново уведомление в РИОСВ Враца след настъпила промяна в данните на фирмата.

Всички 21 читалища в община Мездра ще бъдат атестирани. Със заповед на кмета Иван Аспарухов специална комисия ще проверява дейността на читалищните работници. Атестирането се извършва всяка година преди да бъде приет общинския бюджет.

Областен информационен център- Видин стартира цикъл от срещи за новите регламенти на Европейския съюз за Кохезионната политика. Информационни дни по темата ще се проведат във всички общини от област Видин. Първата среща ще е 15 януари в град Кула. Участници в събитието ще бъдат кметът на община Кула д-р Владимир Владимиров, общински служители и представители на читалището.

 

© Снимка: Личен архив Ваня Ставрева

 13 видинчани, членове на Туристическо дружество "Бонония" изкачиха връх Ртан в Сърбия. Изкачването на най-високия връх на едноименната планина е юбилейно, 30-то по ред. В него участваха над хиляда души от цяла Сърбия. Сред българите, покорили върха, бяха колегата журналист Богомил Петров, както и кореспондентите на вестник "24 часа" и Българската национална телевизия от Видин Ваня Ставрева и Лидия Каменова. "Върхът е висок 1560 метра, но изкачването е трудно, защото денивелацията от подножието до върха е 1 000 метра"- обяви след прехода колегата Ваня Ставрева.    

 

© Снимка: Община Мездра

Мездренските планинари откриха активния туристически сезон с еднодневен зимен излет в района на Лакатнишките скали.  В атрактивната проява се включиха 30-ина почитатели на природата. Те направиха организиран преход по маршрут: гара Лакатник - каньона на река Пробойница - Черната стена - Алпийската поляна, а любителите на скалното катерене се спуснаха с въжета до алпийския заслон Орлово гнездо. Туристическата програмата предвижда 12 масови прояви, по една през всеки месец от годината, съобщиха от Община Мездра.

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31