Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Видин оглави Регионалния съвет за развитие

Снимка: Десислава Василева

Областният управител на Видин Кръстьо Спасов, който оглави  Регионалния съвет за развитие на Северозападния  район, се обърна към колегите си от Монтана, Враца, Плевен и Ловеч да предложат за обсъждане теми за ускорено и интегрирано развитие на района. Ръководството на Регионалния съвет е на ротационен принцип и се поема за шест месеца от областните управители на петте областите в плановия район.

Първото шестмесечие на 2014 година е много важен период за Северозападния район за планиране, отбеляза Кръстьо Спасов:

"Този период- първото шестмесечие на 2014 година се оказа много важен за Северозападния район, тъй като с него стартира новият програмен период за Европейския съюз 2014 -2020 г.  Ние съзнаваме тази отговорност и затова считам, и това сме го консултирали с Министерството на регионалното развитие и с моите колеги, че първият акцент и първият важен въпрос, който трябва да обсъдим, е да бъдем запознати със стратегията, която се подготвя за развитие на северозападния район, и която ще бъде внесена в Европейската комисия за едно изпреварващо, целенасочено инвестиране- териториални инвестиции за развитие на региона. Следващият акцент, който също е много важен, е свързан със състоянието на пътната инфраструктура. Считаме че една от причините, която води до лошото състояние на икономиката и на туризма, и на всички други сектори на обществения живот е  състоянието на инфраструктурата, което за съжаление не е добро. Ще поканим председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" да  информира Регионалния съвет за проектите, които ще се подготвят, за тези, които ще се реализират на територията не на една област, а на територията на целия Северозападен район. Тук визирам включително автомагистрала "Хемус", високоскоростния път Видин- Монтана- Враца, както и проекта Мездра- Ботевград с оглед включване в автомагистрала "Хемус" и други проекти, които агенцията реално е планирала за този програмен период.
Ще акцентираме върху това, че трябва преимуществено и с повече средства да се финансира пътното дело в  нашия район, тъй като не е тайна, че през последните години  главно се финансираше в Южна България.
За да очертаем и други важни аспекти, които да бъдат обсъдени на нашия Регионален съвет, аз отправих молба към моите колеги областните управители на Ловеч, Плевен, Враца и Монтана да предложат теми, които те считат, че са значими и важни за целия  регион. Ние трябва да променим нашето мислене- не всеки да мисли за своя регион, тъй като има проблеми, които касаят и другите области. Мисля че разбиране за това има и сред моите колеги. Трябва да мислим по-глобално, защото например, ако пътят от Видин до Монтана е добър, а след това е лош, никой няма да дойде във Видин, или примерно до Монтана е добър, а е лош към Видин. Трябва да гледаме по цели направления и по-стратегически. Използвам случая да изразя моето задоволство, че такова разбиране има в моите колеги и аз очаквам такива значими предложения, които ще бъдат предмет на първото ни заседание, което ще се проведе на 18 март."

Очаква се на заседанието на Регионалния съвет във Видин да присъства министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Правителството обръща специално внимание на Северозападния район, в подкрепа на който подготвя Стратегия за интегрирани териториални инвестиции и пилотно му включване в Споразумението за партньорство за новия програмен период 2014 -2020 г., съобщиха от Областната администрация.
 
"Успехът на това начинание зависи от областните управи и местната власт", каза по-рано при представянето на Стратегията заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

По публикацията работи: Анжела Каменова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Провериха предприятия във Врачанско

Инспектори от Враца провериха 87 предприятия от различни отрасли на икономиката, като 7 от тях са инспектирани за първи път. Инспектирани са и 16 работещи чужденци в региона и едно непълнолетно лице. За периода са извършени и 12 проверки по постъпили сигнали от граждани и организации, и 23 проверки за изпълнение на дадени предписания. Общо..

публикувано на 11.07.24 в 07:55

Снимката на 10 юли 2024 година

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин. Достъпът до  здравеопазване  в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Деца от Мездра научиха повече за семейството на Иван Вазов

Поредното занимание за деца в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" се проведе в мездренската културна институция. Темите на проявата "Какво знам за България" бяха  190 години от рождението на Съба Вазова и 174 години от рождението на Иван Вазов . Библиотекарите показаха архивни снимки и разказаха за живота и дейността на Съба..

публикувано на 10.07.24 в 16:49
Парк

Врачанският театър закрива сезона с постановки на открито и свободен вход

Драматично-куклен театър - Враца ще закрие настоящия театрален сезон на 11 юли (четвъртък) 2024 г. с постановки на откритата сцената в парк "Дъбника" в града, съобщават от културния институт. Патрон на събитието е кметът на община Враца Калин Каменов.  Сутринта от 10.30 ч. най-малките театрални любители ще могат да се насладят на вълшебната..

публикувано на 10.07.24 в 16:25

Община Берковица стана собственик на терен за ръгби

Община Берковица стана собственик на имот, на който е изграден терен за ръгби. За стадиона от бюджета бяха платени 120 000 лева. Община Берковица се договори със собствениците на частен терен на градския стадион "Мрамор" с цел закупуване. На имота се намира игрището за ръгби. Общинският съвет гласува единодушно "за" закупуването му. Така..

публикувано на 10.07.24 в 15:40

Предлагат изграждането на магазин и пазар на мястото на закрития басейн във Видин

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин.  С проекта за Общ устройствен план се предвижда промяната на устройствената зона „Транспорт и комуникации“  и „Жилищна зона с преобладаващи..

публикувано на 10.07.24 в 15:17

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00