Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футболът в Северозапада- има ли повод за оптимизъм преди пролетния полусезон

Снимка: РАДИО ВИДИН

Врачанският "Ботев" започна ударно зимната си подготовка на 13 януари и в изиграните до момента 4 контроли има 4 победи при голова разлика 12:3, предаде Жоро Александров. Вярно е, че повечето от противниците са аматьори, но успехите са си успехи. Първата победа с 2:1 дойде срещу четвъртодивизионния "Елит", който играе в софийската "А" областна група. Последва минимален, но сладък успех срещу елитния "Локомотив" /София/, а след това врачани преминаха с 4:2 над "Ботев" /Луковит/ и с 5:0 над "Ком" /Берковица/, като и двата отбора са участници в северозападната "В" АФГ. Следващата проверка е в събота срещу аматьорския "Спартак" /Плевен/, а мачът е във Враца.

По всичко личи, че съставът, на който ще разчита старши-треньорът Бойко Величков, вече е попълнен. До този момент попълненията сa 9, но може да се увеличат. Тази година наставникът започна почти на чисто, тъй като завари 13 футболисти в "Ботев", като двама от тях бяха вратари. Така че иска или не, трябваше да търси нови хора за всички линии.

Новите в защитата са десният защитник Едоардо Дзита, който идва от втория състав на италианския "Болоня", иначе е продукт на школата на "Интер" /Милано/, централният бранител Симеон Иванов, продукт на "Левски", който зад гърба си има мачове с "Райо Валекано", "Академик" /София/ и "Витоша" /Бистрица/, както и добре познатия Руслан Куанг, който се завърна след 2-годишен престой в "Локомотив" /Пловдив/. На стадион "Христо Ботев" се завърна и Емануил Борисов, който напусна козлодуйския "Ботев", за да помага на родния си клуб в оцеляването при професионалистите в "Б" група.

Халфовата линия на врачани също беше захранена със свежа кръв: в родния си клуб се завърна Цветомир Валериев, който напусна "Локомотив" /Мездра/ и във Враца ще прави тандем със своя брат Светослав; Йордан Апостолов дойде от "Марек" /Дупница/ през зимната пауза; Даниел Васев напусна "Пирин" /Гоце Делчев/, за да подсили врачани през пролетта; от Видин пък пристигна Калоян Цветков, който преди 2 години и половина напусна "Ботев", но така или иначе атмосферата му е добре позната.

В нападение "Ботев" ще разчита на завърналия се за трети път във Враца Владислав Романов, който за последно е играл във ІІ полска дивизия в тима от Краков- "Краковия".

Ето на кои разчита "Ботев" през зимната подготовка: Вратари: Митов и Цветковски; Защитници: Савич, Дзита, С. Иванов, Пейчев, Найденов, Борисов, Каменов, Куанг, Годинячки; Полузащитници и нападатели: Цв. Валериев, Св. Валериев, Илиев, Цветков, Апостолов, Васев, Романов, Коен, Рангелов, К. Иванов, Яниславов, Ненов. Целта пред отбора е запазване на професионалния статут, т.е. оставане в "Б" група. "Ботев" зимува на 11-о място в есенното класиране, което е в зоната на изпадащите.

Отборът на "Ботев" /Враца/ ще играе контролна среща с ЦСКА. Това ще е последна проверка за врачани преди началото на втория полусезон в първенството на "Б" група. Двубоят ще се играе на 20 февруари от 15 ч. на стадион "Христо Ботев" във Враца. Преди контролата с армейците ще бъде официалното представяне на отбора за пролетния дял. Входът за престижния двубой ще бъде свободен. Тази събота феновете на ботевци ще имат възможност да гледат възпитаниците на Бойко Величков в предпоследната проверка през зимната подготовка срещу "Спартак" /Плевен/. В досегашните контроли врачани имат само победи.

Повече от месец футболистите на Монтана се подготвят за пролетния дял на първенството на "Б" футболна група, предаде Любо Андреев. 26 футболисти се явиха на първата тренировка на стадион "Огоста", но за разлика от други години броят на играчите, дошли в Монтана бе съществено малък. 11 са новите имена в състава на Николай Митов, който дойде от Левски през декември, миналата година. Амбицията му е да направи от Монтана боеспособен отбор, който да атакува първите две места, които дават право на промоция за "А" група. Новите са: вратаря Ивайло Василев, защитници- Тодор Гочев, Владимир Байрев, Деян Молдованов, Кристиян Здравков, Николай Николов, крилото Цветелин Тонев и Александър Киров, нападател Ивелино Иванов. Топпопадението на Монтана са бившият капитан на "Пирин"- Гоце Делчев Петър Лазаров и опорният полузащитник, играл в "Любимец" Янко Ангелов. Монтана изкара 10-дневен подготвителен лагер в Петрич, като треньорът Митов заложи на физическата подготовка. В момента отборът е на втория си лагер в турския курорт Анталия, тя ще продължи до 19 февруари. Последната контрола на монтанци е насрочена за 22 февруари. Тя ще бъде с "Локомотив"- Мездра, която ще се играе в железничарския град. Същевременно върви и ремонтът на стадион "Огоста", а официалните мачове на Монтана, като домакини ще се играят на стадиона в Криводол.

С пълна сила върви подготовката на футболистите от "Локомотив" Мездра, като новият-стар треньор Иван Редовски /заменил през зимната пауза Николай Нинов/ разполага с група от 31 футболисти, съобщи Петко Котларски.

Ето кои са те по постове: Вратари: Христо Матев, Ивайло Сайков и Иван Иванов- ново попълнение от "Академик"- Свищов; Защитници: Александър Миков, Стоян Димов, Петър Василев, Явор Янков, Александър Кирилов, Кристиан Кътов и новите попълнения- Генади Петров /от "Ботев"- Козлодуй/, Стоян Митев /от "Тунджа"- Ямбол/ и Виктор Стоянов / от "Спортист"- Своге/. Халфове: Иван Мишев, Николай Ганчев, Борис Петков, Борис Тончев, Владимир Найденов и новите- Николай Цветков / "Дардания"- Швейцария/, Ивайло Цветанов /от "Чавдар"- Етрополе/ и Кристиян Манковски /от Любимец/; Нападатели: Браян и Валдемар Стоянови, Иван Редовски, Петър Златков, Красимир Георгиев и Кирил Кръстев / от "Ботев"- Враца/.

До сега железничарите изиграха 4 контроли- една загуба и 3 победи, като в тях отбелязаха 19 гола и допуснаха само 3. Мездренчани стягат здрав отбор и ще се борят за връщане при професионалистите в "Б" футболната ни група.

"Бдин" Видин ще играе срещу "Павликени" в Лесичери в първия кръг от първенството на Северозападната "В" футболна група. Първенството при аматьорите се подновява на 1 март, а двубоите от групата са с начало 14 часа. Преди старта на шампионата видинчани са 7-ми с 23 точки. Днес отборът ще играе контрола с "Ком"- Берковица. "Локомотив"- Мездра в момента е на 2-ро място във временното класиране, а на 1 март железничаните гостуват в Плевен на "Спартак". Лидер във временното класиране е "Локомотив" Горна Оряховица с 36 точки.

Областното първенство на Видин по футбол най-вероятно ще започне в средата на март, съобщи за Радио ВИДИН Иво Марков, председател на областния съвет на Българския футболен съюз във Видин. Марков заминава утре на съвещание в централата на футболния съюз в София и след понеделник, 17 февруари ще може да даде по-конкретна информация за точната дата на първите срещи от пролетния дял на шампионата. Очаква се двубоите да започнат на 16 март.

По публикацията работи: Екип "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59