Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русия днес отбелязват 25-годишнина от изтеглянето на съветските войски от Афганистан

Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветските войски нахлуват в Афганистан през декември 1979 година с оправданието, че изпълняват своя интернационален дълг в защита на народната демократична власт в Кабул. За девет години в бойните действия в Афганистан участват 500 хиляди съветски войни, почти 15 хиляди от тях загиват, а около 50 хиляди са ранените.

В навечерието на годишнината от края на съветската инвазия в Афганистан руският министър на отбраната Сергей Шойгу награди ветераните от тази война с паметни медали и парични премии: „Вашето мъжество и сплотеност са достоен пример за днешното поколение войници и офицери. За времето, изминало от изтеглянето на съветските войски от Афганистан, техните действия бяха оценявани нееднозначно, но за Русия и нейния народ тези войни завинаги ще останат истински патриоти”, заяви Шойгу на церемонията.

Същевременно в Държавната Дума се обсъжда предложението ветераните от Афганистан да бъдат приравнени към ветераните от Великата отечествена война, особено при получаването на безплатни жилища, а в Горната камара на руския парламент се обсъжда идеята за приемането на закон за подпомагане на семействата на изчезналите безследно в Афганистан военни. В цяла Русия днес се организират и тържествени и траурни мероприятия, свързани с годишнината от изтеглянето от Афганистан.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!