Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската полиция провежда нова офанзива срещу антиправителствените демонстранти в Киев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската полиция провежда нова офанзива срещу антиправителствените демонстранти в Киев. По последни данни жертвите на сблъсъците са поне 25 души, сред които деветима полицаи и един журналист. Ранените при сблъсъците са стотици и се очаква броят им да се увеличи, въпреки че вътрешното министерство твърди, че правоохранителните органи не използват огнестрелно оръжие.

Около 4 часа сутринта спецчастите "Беркут" щурмуваха Площада на независимостта в опит да разтурят опозиционния палатков лагер. Противници на правителството завзеха областните управи в Лвов и Ивано-Франковск и опожариха сградата на полицията в Тернопол.

Президентът на Украйна Виктор Янукович обвини опозиционните лидери за най-сериозните сблъсъци от началото на протестите в Украйна. Държавният глава ги призова да се дистанцират от радикалните групировки:

Призовавах за диалог, бидейки категоричен противник на силовия вариант.

Генералният прокурор Виктор Пшонка обеща наказания за всички виновни:

Организаторите на масовите протести ще бъдат подведени под отговорност. Генералната прокуратура ще изиска най-суровото наказание за тези, които окуражиха хората да участват в акцията, както и за тези, които ги организираха и ръководиха.

Антиправителствените активисти обаче твърдят, че властимащите са виновни за новите сблъсъци. Среднощните преговори между Янукович и опозицията не доведоха до изход от насилието, а лидерът на партия УДАР Виталий Кличко заяви, че опозиционерите не са доволни от предложенията на Янукович:

Президентът предложи всички демонстранти да се разотидат и да спрат да протестират.

Международната общност осъди насилието в Киев и призова за диалог. Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Катрин Аштън заяви:

Призовавам президентът Янукович и правителството, заедно с опозицията, да намерят незабавно решение за излизане от задълбочаващата се криза. Европейският съюз е готов да помогне, както може.

Вашингтон настоява Янукович да разговаря с опозицията, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Продължаваме да осъждаме уличното насилие и прекомерното използване на сила, от която и да е от страните. Силата няма да разреши кризата.

Протестите в Украйна започнаха през ноември, след като Виктор Янукович се отказа от подписването на споразумението за асоцииране с Европейския съюз заради по-близки отношения с Русия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!