Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петиция с над 1000 подписа до Европейския парламент в защита на дете, отнето от майка му

Елисавета Попова и малката Меган
Снимка: личен архив
Случаят на българката Елисавета Попова и дъщеря й Меган стигна до ЕП. В Страсбург беше изпратена петиция с над 1000 подписа, събрани за няколко дни, в подкрепа на каузата детето да бъде върнато при майка си и така да бъде защитено основно право, залегнало в множество международни документи.

Каква е накратко предисторията. Елисавета е омъжена във Великобритания, но скоро става жертва на домашно насилие. Сигнализира службите и заедно с новородената си дъщеря, е изведена от рисковата среда. Бившият й съпруг обаче предприема телефонен тормоз и успява да я склони на среща, въпреки правилата на защитния режим, в който са тя и детето. От този миг Елисавета също е третирана от властите като опасна за дъщеря си и е разделена от Меган. Инкогнито, без никакво уведомление до български институции, у нас пристига социален работник, за да прецени дали родителите на Елисавета са способни да поемат грижите за детето. Оценката е отрицателна, въпреки че всички познати на семейството са категорични в обратното и че по-късно българските власти излизат с категорично положително становище по същия въпрос.

В края на миналото лято е последната среща на Елисавета с дъщеря й. Меган е при осиновители, с които истинската майка на детето се бори за родителски права. Утре е делото по иска на Елисавета, след което ще бъде взето решение за съдбата на детето.

Много хора чрез социалните мрежи, познати, близки се опитват да помогнат на младата жена. Ангажирани са всички институции в България, които може да имат отношение към казуса, но държавата не се конституира като страна по делото. Петицията до Европарламента е пореден опит да се сигнализира общественото мнение.

Елисавета Попова коментира очакванията си от евродепутатите, както и хода на съдебния процес, включително и пред Европейския съд. Чуйте.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!