Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха санкции срещу 20 длъжностни лица от Украйна

САЩ наложиха санкции срещу 20 длъжностни лица от Украйна, които според Вашингтон са виновни за ескалацията на насилието и за нарушения на човешки права. На въпросните лица се забранява да влизат на американска територия и се лишават от възможност да получават американски визи.

В изявлениеq американският президент  Барак Обама предупреди украинското правителство, че ще има последствия, ако бъде прекрачена границата. Той допълни:

Очакваме украинското правителство да демонстрира сдържаност и да не прибягва към насилие, що се отнася до мирни протестиращи. Също така очакваме, мирните протести да останат мирни.

По-късно Държавният департамент обявиха налагането на визови рестрикции за 20 украински цивилни, за които се подозира, че са отговорни за насилието и за които се смята че са нарушили човешките права. Мярката е обратима и може да отпадне, ако обявеното примирие се спазва.

Високопоставен служител на американското външно министерство припомни отношението на САЩ към Украйна и подчерта, че Америка, заедно с партньорите си от Европейския съюз и членовете на Eвропейската общност, са стояли зад идеята за избиране на правителство от технократи, оказване на помощ от МВФ и след това провеждане на парламентарни избори. Служителят коментира, че влошаването на ситуацията няма да е от полза за никого и допълни, че докато Вашингтон е изразил ясно настроенията си към Киев, политиката на Москва спрямо страната е все още мъглява.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!