Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК осъди решението на Великобритания да изисква минимален доход за имигранти, преди да кандидатстват за помощи

Снимка: Добромир Видев

Европейската комисия осъди като "неправомерно" решението на Великобритания да изисква минимален доход за имигранти от Европейския съюз, преди те могат да кандидатстват за социални помощи на Острова. Това става в момент, когато нови данни показват, че чужденците не изместват британците от местния трудов пазар.

От първи март британското правителство възнамерява да въведе правило, че идващите от ЕС трябва да печелят поне по 150 паунда на седмица в продължение на три месеца, за да бъдат определени като работещи и да имат право на достъп до социалната система в държавата, но говорител на Европейската комисия заяви пред в-к "Дейли телеграф“, че това нарушава европейските закони. Те постановяват, че определението за работник не може да зависи от финансовите средства, които човек получава. От Брюксел добавят, че европейските мигранти, които не работят, също имат право на социални помощи, каквито се полагат и на британски граждани.

Подложено на натиск от антиимигрантски среди, правителството на Дейвид Камерън се опитва да успокои опасенията, че чужденци изместват британците от трудовия пазар и изсмукват средства от държавата в условията на икономическа криза. Последните проучвания на Острова обаче показват точно обратното. Въпреки че броят на българите и румънците, работещи в Обединеното кралство, се е увеличил с близо 1/3 за последната година, това не е било за сметка на местната трудова ръка. От 90 000 души в края на 2012-а година, те са станали 125 000 през декември 2013-а г. Изследване на вътрешното министерство, Хоум офис, обаче е установило, че все повече британци са наемани да вършат нискоквалифицирана работа, която през последното десетилетие се извършваше предимно от чужденци. От общо 435 000 нови работни места във Великобритания през последната година близо 370 000 са били заети от местни хора.

Първите официални данни, които трябва да покажат дали опасенията за имигрантски наплив от България и Румъния след падането на трудовите ограничения след 1-ви януари 2014-а година са оправдани, се очаква да бъдат публикувани през месец май.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!