Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте броят на децата в приемни семейства във Видин

Снимка: РАДИО ВИДИН

Приемната грижа- тази социална услуга е реалност у нас от няколко години. Какво означава приемно семейство? Това са двама съпрузи или отделен човек, при които се настанява дете за отглеждане в семейна среда. Правата и задълженията се определят с договор. Приемните семейства са професионални и доброволни. Първите предлагат повече услуги и получават заплата за грижата, която предоставят. Те притежават допълнителна квалификация за отглеждане на деца и сключвaт договор с доставчик на социалната услуга "Приемна грижа". Доброволните приемни родители получават месечна издръжка и еднократни помощи, които могат да бъдат и в натура.

Процедурата по одобрение обаче е тромава, разказаха пред Нора Йоцова приемни майки от Видин:

"Един приемен родител се сблъсква с много трудности още в самото начало докато оформи необходимите документи. След това отново се ходи по мъките във всяко едно заведение... В този град няма работа за нас и бях принудена да се наглася да работя като приемен родител. Но като цяло процедурата е много тромава."

Все повече деца се настаняват в семейна среда във Видин, каза Цветелина Милославова, координатор на Националната асоциация за приемна грижа за региона.

"В момента имаме вече около 48 приемни семейства. Постоянно имаме нови одобрения. Имаме все повече настанени деца и бебета, което е много хубаво. Процедурата с оформянето на документите наистина е малко бавна, но пък от друга страна едно дете не може да се повери просто ей така набързо на някое семейство. Самите проучвания, комисии се извършват бавно, но според мен това е правилно, за да няма евентуални грешки при осъществяването на самата процедура."

56 са приемните семейства в област Враца, които са получили одобрение и могат да приемат деца, лишени от родителски грижи. Статистиката на социалните власти е актуална към края на 2013 година. 46 пък са децата, настанени в приемни семейства към този момент. Осем от приетите за отглеждане в подобни семейства деца са били осиновени от професионалните родители през последната година, предаде сътрудникът ни Жоро Александров и добавя:

"Каквито и усилия да полага държавата и в частност социалните власти, проблемите в това отношение се задълбочават от многодетни семейства или самотни майки с нисък статус, минимални доходи и лоши битови условия, които създават деца, но нямат възможност да ги отглеждат в нормални условия. Освен да извеждат децата от семейства, които не могат да ги отглеждат, социалните са задължени и да наблюдават как малчуганите биват отглеждани от приемните си родители, как ги хранят, ходят ли в учебни заведения редовно и имат ли нормални условия за развитие. Община Враца пък работи по проект "И аз имам семейство", чиято цел е да разработи единен финансов стандарт за услугата "Приемна грижа". Финализираният финансов стандарт ще даде основание за утвърждаването й като държавно делегирана дейност, също така се очаква положителна промяна на обществените нагласи по отношение на услугата "Приемна грижа", ролята и функциите на професията "Приемен родител". Проектът работи по схемата "Приеми ме", а общата му стойност е 15 милиона лева. Тя е отпусната като безвъзмездна финансова помощ за България. Целта е да има одобрени 500 приемни семейства, които да приемат за отглеждане 600 деца. Целевата група обхваща малчугани от 1 до 3-годишна възраст. В това направление са одобрени 82 български общини, област Враца участва с 3 общини– Враца, Бяла Слатина и Козлодуй."

Повече по темата- в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59