Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ призоваха украинския президент да започне незабавни преговори с опозицията

| обновено на 21.02.14 в 09:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери се обърна към украинския президент с призив да започне незабавни преговори с опозицията за създаване на временно правителство и подчерта, че това според него е единственият изход от кризата. 

Малко след началото на жестоките кръвопролития в Киев американският президент Барак Обама осъди насилието и призова украинския президент Виктор Янукович да изтегли незабавно силите си от центъра на града. В изявление Обама каза: Възмутени сме от гледката на това как украинските сили за сигурност използват автоматични оръжия срещу собствения си народ. Призоваваме за ненамеса от страна на украинската армия в конфликт, който може и би трябвало да се реши с политически средства.

По-късно заместник-прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест информира, че президентът обмисля различни опции, като военната намеса не е една от спряганите възможности. От своя страна държавният секретар Джон Кери настоя за незабавно спиране на насилието и потвърди заангажираността на САЩ спрямо украинците. Той подкани протестиращите да упражняват правата си по мирен път и призова украинските военни да останат верни на неполитизираните си традиции. Кери се обърна и към цялата международна общност с молба да помогне на Украйна да се върне към стабилността. 

В телефонен разговор с украинския президент Виктор Янукович американският вицепрезидент Джо Байдън заяви, че Съединените щати са готови да въведат санкции срещу длъжностни лица от правителството на Украйна, които носят отговорност за насилието в страната. Вицепрезидентът решително осъди насилието срещу мирни граждани по улиците на Киев.

По същото време посланикът на САЩ в Киев Джефри Пайът заяви в интервю за Си Ен Ен, че не подкрепя искането на украинската опозиция за оставката на президента Виктор Янукович. Според мнението на посланика, за да се възстановят стабилността и мирът в украинската столица са необходими решителни действия и "мощни сигнали", свидетелстващи за това, че виновните за кръвопролитията ще си понесат отговорността, а в новото технократско правителство да влязат както представители на опозицията, така и на управляващата Партия на регионите.

Междувременно Държавният департамент на Съединените щати препоръча на американските граждани да отложат пътуванията си до Украйна заради непредсказуемата там ситуация. Говорителят на Пентагона, контраадмирал Джон Кърби, посочи, че военното министерство не предвижда активно изтегляне на американските граждани от Украйна.

Канада разширява санкциите срещу длъжностни лица от правителството на Украйна, съобщи канадският премиер Стивън Харпър. По думите му, ще бъде съставен "черен списък" на украинските официални лица, които няма да могат да получават визи за влизане на територията на Канада.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!