Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстранти са завзели президентската администрация в центъра на Киев

Не ясно къде се намира Виктор Янукович

| обновено на 22.02.14 в 12:02
Снимка: БТА

Демонстранти са завзели президентската администрация в центъра на столицата Киев. Не ясно къде се намира президентът Виктор Янукович, а опозицията настоя за предсрочни избори през май. Сградата е празна, а протестиращите обясниха, че не са използвали сила, за да влязат в нея. Резиденцията на украинския президент Виктор Янукович, която се намира на около 15 км от столицата Киев, днес е празна и неохранявана, а журналистите влизат в нея свободно.

Високопоставен източник от силите за сигурност заяви за Ройтерс, че Янукович е добре и се намира в Украйна. Източникът посочил, че не знае дали президентът е в Киев. По-рано лидерът на партия УДАР Виталий Кличко обяви, че Янукович се е "самоотстранил и е напуснал столицата". Според агенция УНИАН държавният глава се намира в Харков.

По-рано протестиращите на Площада на независимостта освиркаха опозиционните лидери, които подписаха споразумение с президента Виктор Янукович, а някои поставиха ултиматум той да подаде оставка до 10 ч. тази сутрин.

По неофициална информация министърът на вътрешните работи Виталий Захарченко е избягал в Беларус.

Председателят на на украинския парламент Володимир Рибак, който е от близкото обкръжение на президента Виктор Янукович, подаде оставка. Решението му идва, след като редица депутати от управляващата Партия на регионите обявиха, че ще я напуснат.

Кличко настоя украинският парламент да свика предсрочни избори не по-късно от 25 май. Опозицията настоява парламентът да гласува решение, с което да призова Янукович да подаде оставка.

Остана ни само един изход. Трябва да организираме предсрочни президентски избори. Нашата инициатива е да приемем постановление за провеждането на предсрочни президентски избори не по-късно от края на април
, посочи Кличко.

При масовите безредици в центъра на украинската столица от 18 февруари досега са пострадали над 600 души, съобщи днес здравното министерство. Жертвите на сблъсъците в Киев са 77 души.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!