Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерките на общините в Северозапада срещу младежката безработица

Снимка: Радио Видин
Броят на регистрираните безработни младежи до 29 години в Бюрото по труда във Видин през миналата година е бил 1025 средно на месец, което е около 12% от всички регистрирани хора без работа, а в сравнение с 2012 година безработните млади хора са се увеличили със 181 души.


"Община Видин няма финансова възможност сама да се бори с младежката безработица, но години наред работи много активно с Бюрото по труда и участва във всички възможни програми, мерки, проекти, които предлага Агенцията по заетостта", каза Роми Василева, управител направление "Социални услуги" към Община Видин пред Цветомир Цветанов.

Какво е положението във Враца?

"Осигуряването на трудова заетост на младите хора и като цяло мястото им в обществото, са едни от най-важните ни приоритети. Надяваме се, че сме успели да го направим и предмет на една целенасочена политика. По данни на Дирекция Бюро по труда Враца към 31.12.2013 г. са започнали работа 597 души. Община Враца чрез различни свои проекти, чрез възможностите, които дава общинска администрация, е осигурила заетост на повече от 40 младежи. Като по различни социални проекти, които включват социални услуги за хора в нужда, работят 10 човека. Предстои в Центровете от семеен тип и защитеното жилище преоритетно да назначим младежи до 29 години", обобщи пред Жоро Александров кметът на общината Николай Иванов.

Област Монтана остава с висок процент на безработица - близо 20, а в община Монтана процентът на безработните е близо до средния за страната. 14 момичета и момчета до 29 години са започнали работа през изминалата 2013 година в община Монтана по програмите "Ново начало" и "Старт в кариерата". Те са разпределени в няколко ресора в зависимост от това, което са завършили. Младежите ще са на работа в общината девет месеца и ще получават трудово възнаграждение за целия период. Практиката показва, че повечето от тях след това остават за постоянно на работа в общинската администрация. Една от мерките, които общината е предприела през тази година, е вместо безработните по селата да се подписват в града, служителите на Бюрото по труда да пътуват всеки месец при тях. Идеята е на общинската администрация, а целта е да се спестят допълнителните разходи на безработните за път. Така например в монтанското село Смоляновци, в края на всеки месец близо 200 души без работа се събират в местния пенсионерски клуб, за да се подпишат като безработни, предаде сътрудникът ни от Монтана Биляна Борисова.

Грижата за младите хора е един от основните ангажименти на местните власти в общини, които са в демографски риск - със застаряващо население и засилена миграция на жители в трудоспособна възраст и млади хора. За съжаление в тези общини е висок и процентът на безработицата и трудно се намират възможности за реализация на младите хора. За ситуацията в Кула сътрудникът ни Христела Александрова потърси кмета Владимир Владимиров.

"Знаем, че и за новият програмен период младежката безработица ще бъде преоритет и в европейски план. В община Кула за справянето с този проблем бяха организирани различни семинари, срещи, които да разяснят възможностите по различни програми за стартиране на собствен бизнес. В крайна сметка само един младеж до 29 години стартира собствен бизнес. За миналата година бяха регистрирани 65 безработни човека до 29 години. За миналата година около 47 души са работили по национални програми за различен период от време. И в момента в общинска администрация работят такива младежи", поясни кметът на граничната община.
 
Не по-различно е положението и в община Белоградчик. Сътрудникът ни Иванка Петрова разговаря с Иванка Стоянова, главен специалист "Програми и проекти" към общината:

"Община Белоградчик е работодател по различни програми за заетост, съгласно сключени договори с Агенцията по заетостта, чрез Дирекция "Бюро по труда". Към настоящия момент работят около 80 младежи до 29 години, разпределени по съответните програми. За 2014 година общината е кандидатсвала с регионална програма за заетост, която ще стартира след предстоящото публикуване на Националния план за действие по заетостта 2014, където младежи до 29 години ще бъдат назначени като екскурзоводи на туристическите обекти на територията на Белоградчик", посочи Иванка Стоянова.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00