Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Направата на мартеници- в помощ на семейния бюджет и Баба Марта

Снимка: Любо Андреев

Мартениците, които у нас традиционно си разменяме в началото на идния месец, освен приятни емоции, когато ги получаваме или подаряваме, могат да донесат и допълнителен доход за тези, които ги изработват. Над 80 семейства във Видин вече са се възползвали от тази възможност, въпреки, че направата на мартеници, както се оказа, е продължителна и нелека задача. 81 са подадените до вчера заявления в Информационния център на Община Видин с искане за разрешение за продажба на мартеници. Няма откази, уточниха от местната управа, като отбелязаха, че заявки продължават да постъпват. 104 разрешения за продажба на мартеници са издадени за миналата година. За продажбата на мартеници търговците плащат на общината дневно по 88 стотинки, а за празничните дни цената е лев и 55 стотинки. Ралица Николаева, Михаил Иванов и Дияна Илиева са сред хората, които изработват мартеници от години, а работата освен доходи им носи и удоволствие.
Снимка
"Горе-долу от пет години предлагам мартеници. Цяла година се подготвям. Всичко е ръчна изработка при нас- прави се на  ръка- отделно са нужни опаковки, материали. Заложили сме на ръчната изработка. За мен изработка на мартеници първо е удоволствие, а след това допълнителен доход"
- казва пред Анжела Каменова Ралица Николаева, която за поредна година изнася ръкоделие на улица "Търговска" във Видин.
 
Снимка"Аз специално 10-та година предлагам мартеници и засега на се оплаквам.  Някои хора си мислят, че правенето на мартеници е да отидеш в Илиянци или в други складове и да напазаруваш готови.  Повечето от мартениците, които предлагаме, са изработени ръчно от нас. Старият сезон свършва на втори, трети март и началото на април започваме да правим мартеници за следващия сезон. Доста е трудоемко, така че да не се заблуждават хората, че е нещо елементарно. В изработката участва цялото семейство. Аз и съпругата ми правим мартениците за възрастните, малкият помага за детските- кои са актуални. И тук вече може да се каже, че братята китайци също много помагат за детските мартеници, което не е добър атестат за България, защото изчезва традиционната българска  мартеница.

Много е трудно да разчитаме това да е основен доход. Доста помага на семейния бюджет, но не можем целогодишно да разчитаме на него"-
казва Михаил Иванов, който е сред търговците на мартеници- уникати в центъра на Видин.

"Аз работя на друго място, но изработката на мартеници ми е нещо като хоби. Това ми харесва, аз се занимавам с ръкоделие, шия. Това, което ми направи впечатление, че много жени търсят традиционните мартенички, сплетени  от конци, а децата харесват тези с познатите им анимационни герои и ги назовават и по имена"- казва Дияна Илиева, която започва изработката на мартеници като хоби.   

Снимка120 търговци са изложили мартеници на площад "Алеко Константинов" в Монтана. От години, седмици преди 1 март в центъра на града, желаещите излагат символите на пролетта.

"Сама си измислям моделите и ги изработвам. Трудно е, пръстите ми се напукаха от конците. Някой, ако си мисли че е лесна тази работа, не е прав" -
каза по темата Валентина Тодорова пред сътрудника ни Любо Андреев.

Уредник-етнограф от Историческия музей пък в Чипровци помага на децата сами да направят мартеници. За инициативата Пламен Коцев разговаря с директора на музея Анюта Каменова- Борин.

"Както всяка година, така и тази в Чипровци се готвим да посрещнем 1 март. Работим с най-малките деца от детската градина. Работим и с по- големите деца и дори с възрастните хора. Интересът е наистина голям" - разказа директорът на музея.


Още по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59