Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работник е загинал след взрив в барутен цех на "Арсенал"

| обновено на 28.02.14 в 16:40
Завод 4 - "Арсенал"
Снимка: БГНЕС

Работник на 62 години стана жертва на инцидент във военния Завод 4 на военно-промишления комплекс в „Арсенал“. Причината, довела до смъртта му, е взрив в пиротехнически цех на завода.

Взривът е избухнал в бронекабина на цеха, където автоматично се извършва пресяване на пиротехнически средства, съобщи за БНР изпълнителният директор на „Арсенал“ инж. Николай Ибушев. Работници влизат в кабината само за да изнесат готовия материал. На този етап не са изяснени причините за инцидента. Според Ибушев обаче във всички случаи е нарушена технологичната дисциплина - или от небрежност, или от невнимание, въпреки всекидневните инструкции.

Комисии от „Арсенал“ и от Областната инспекция по труда разследват причините, довели до смъртта на работника. Той почина в Спешния център в Стара Загора в резултат на близо 100 % изгаряния, кръвоизливи и тежки травми. 

След последните инциденти в „Арсенал“ бившият премиер Бойко Борисов разпореди специална проверка, но резултати от нея не бяха публично оповестени. От Инспекцията по труда излязоха с констативен протокол с 61 нарушения и още толкова предписания,  както и с три наказателни постановления. Без последствия остана и заканата на Яне Янев в предишното Народно събрание да се състави специална комисия, която да разследва приватизацията на военно-промишления комплекс в Казанлък.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!