Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евангелос Венизелос е в Киев

Евангелос Венизелос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият външен министър Евангелос Венизелос замина спешно за Киев след съобщеншията за обявена мобилизация. Атина поддържа традиционно добри дипломатически отношения с Украйна, в която живеят и етнически гърци.  Гърция, която е временен председател на Евросъюза активизира дипломацията си за преговори с новото държавно ръководство в Киев. Външният министър Венизелос днес е в Украйна. За да не се определи визитата мукато натиск от страна на Брюксел, гръцкият първи дипломат стартира със среща с живеещите в Украйна етнически гърци. Само в град Мариупол гръцката диаспора е от 150 000 души. Присъствието там на министър Венизелос цели да подчертае, че Атина е готова да окаже помощ на всички етнически гърци, живеещи в Украйна. Част от тях се намират и в Крим.

От началото на кризата в Киев опозицията притиска правителството на Самарас да активизира дипломацията на Атина за посредник по уреждане на конфликта.

Днес гръцкият външен министър ще разговаря и с новото правителство в Киев. Няма информация, дали ще се срещне с временния президент Александър Турчинов.

С резултата от срещите в Киев министър Венизелос ще запознае и ръководството на НАТО на извънредната среща утре в Брюксел по повод на взривоопасните отношения Киев -Москва.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!