Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Напрежението в Крим се е понижило

Снимка: www.un.org

Напрежението, което се наблюдаваше през последните дни в Херсонска област и Крим, се е понижило, но ситуацията остава несигурна, заяви заместник генералният секретар на ООН Ян Елиасон и призова всички страни да проявяват сдържаност.

От своя страна Съединените щати заявиха, че пристигането в Крим на наблюдатели на ООН или Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще позволи да бъде намерен изход за ситуацията в Украйна. Говорителят на Белия дом Джей Карни посочи: 

За Русия по-лекият изход се състои в това да подкрепи пристигането в Крим на наблюдатели от ООН или ОССЕ, които биха могли да дадат независима оценка на ситуацията на място, да преценят положението на етническите руснаци и да удостоверят, че правата им за защитени.

В различни европейски столици продължават дипломатическите совалки за намиране на мирен изход на кризата около Украйна. След среща в Париж с руския външен министър Сергей Лавров американският държавен секретар Джон Кери заяви, че е постигнато съгласие дискусиите във връзка със ситуацията в Украйна да продължат. Кери отбеляза, че има "нулеви очаквания" за пряка среща на външните министри на Украйна и Русия.  

Днес Джон Кери и Сергей Лавров ще разговарят в Рим.

Междувременно Канада обяви, че прекратява участието си в руско-канадската Междуправителствена комисия, която има за цел да развива двустранните икономически отношения. В комисията, създадена преди 20 години, има шест работни групи: за сътрудничество в областта на минното дело, земеделието, строителството, сътрудничество в северните зони и Арктика, в енергетиката и в космоса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!