Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстранти пред руското посолство подкрепиха новата власт в Киев

Демонстрация в подкрепа на новата украинска власт се проведе пред посолството на Русия в София. Проявата беше организирана от Единната народна партия.

С плакат "Вън от Украйна" оцветен в жълто и синьо с цветовете на знамето на Украйна и наредени обувки, включително и детски буйки активистите на Единната народна партия застанаха пред входа на Руското посолство. Целта - за да покажат тревогата си от действията на Русия, а не срещу руския народ, обясни лидерът на партията Мария Капон

Защото народите много пъти са били рамо до рамо заедно, а сега са дуло срещу дуло. Смятаме, че този флашмоб трябва да покаже, че Русия трябва във всякакъв вид да обуе обувките и да излезе от Украйна. Защото ако днес сме глухи и слепи за това, което се случва в Украйна, утре няма как да искаме, при когото и да се случи, не само за България, да има солидарност.

Гражданският протест беше и с цветя, за да покаже защо Украйна е важна: 

Цветята са символ не само на жертвите. Те са и нашето преклонение към жертвите на Майдана и много се надяваме никой български лидер да не сравнява България с Украйна, защото сравнението ни означава, че трябва да се оглеждаме за снайперисти. Трябва да кажа, че позицията, която и президентът, и премиерът, и външният министър имаха, е цивилизована и достойна за българската страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!