Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските сили укрепиха позициите си на Кримския полуостров

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските сили укрепиха позициите си на Кримския полуостров, като установиха контрол върху военна болница и ракетна база.

Интерфакс съобщи, че проруски военни и руски войнци са превзели болницата в Симферопол и административния център на Крим. В пристанищния град Севастопол руски войници са обезоръжили служещи в ракетна база на украинската армия. Украински военен говорител заяви, че около 200 войници на 14 камиона са пристигнали пред сградата и са заплашили да я превземат, ако украинските войници не предадат оръжията си.

Руското външно министерство заяви, че е възмутено от беззаконието в източна Украйна и обвини крайното парламентарно движение "Десен сектор", че заговорничи с новото правителство в Киев. Русия обвини Запада, че си мълчи за насилието и арестите, извършвани срещу руските граждани. Министерството посочи, че маскирани мъже са открили огън срещу мирни демонстранти в източния храд Харков на 8-и март и са ранили няколко души. Москва твърди, че седем руски журналисти са били задържани в източния град Днепропетровск. Украинското правителство и западните лидери от своя страна обвиняват руските представители и медии, че изопачават фактите.

Съединените щати нямат намерение да признаят резултата от референдума за по-нататъшната съдба на Крим, заяви американският посланик в Украйна Джефри Пайет, цитиран от Интерфакс. Той подчерта, че неговата страна приема Кримския полуостров като част от Украйна. 

Същевременно лидерът на партията УДАР Виталий Кличко заяви, че разпускането на Върховната рада в Крим ще бъде започнато още през тази седмица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!