Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Крим прие декларация за независимост

| обновено на 11.03.14 в 21:09
Снимка: Дневник

Парламентът на Крим прие декларация за независимост на републиката, съобщи ИТАР-ТАСС.
Този документ е необходим за провеждането на референдума в неделя и последващото възможно влизане на Крим в състава на Русия, уточни източник от местните власти.

С бързи темпове в Крим върви подготовката за референдума в неделя за статута на полуострова, съобщи руската държавна телевизия. Бюлетините се печатат на три езика - руски, украински и на езика на кримските татари. Напредва и формирането на местните въоръжени сили, чиято първа задача ще бъде да осигуряват реда по време на референдума, съобщи новият кримски премиер Сергей Аксьонов:

Нямаме намерение да воюваме с когото и да било или да демонстрираме агресивност. Искаме самостоятелно да вземаме своите решения и за да не ни се оказва натиск, създаваме собствени въоръжени сили. Сега те гарантират реда по улиците и аз съм убеден, че ще осигурят и нормалното провеждане на референдума. Според мен след допитването те ще постъпят на служба в руските въоръжени сили

Новата проруска власт в Крим не е призната от централната власт в Украйна, която обяви за незаконен предстоящия референдум в неделя.

Руското външно министерство обяви, че смята за напълно законна приетата днес от парламента на Крим декларация за независимост, а външният министър Сергей Лавров е заявил пред американския държавен секретар, че трябва "да се уважава правото на жителите на Крим самостоятелно да определят съдбата си в съответствие с нормите на международното право. 

Германският канцлер Ангела Меркел пък оприличи ситуацията в Крим с анексия от Русия. По думите й Русия е откраднала Крим от Украйна.

Пратеникът на ООН в Украйна Иван Шимонович засега се отказва да отиде в Крим поради съображения за сигурност и логистика.

Говорителят на ООН обясни, че Шимонович няма да отиде в Крим предвид логистичната ситуация и факта, че летището в Симферопол е затворено за полети от други части на Украйна.

Бюрото за демократични институции и човешки права на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа също не предвижда да изпраща наблюдатели на референдума в Крим, тъй като не е получило покана.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!