Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко важни са изборите за Европейски парламент

Снимка: БГНЕС

Предстоящите избори за Европейски парламент и колко важни са те за страната и региона- това е основната тема в "Посоките на делника". Защо трябва да гласуваме- опитахме се да съберем мненията на политиците и на хората, които са извън политиката.

Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, е записано в действащия Изборен кодекс. Тази година ще избираме 17 български предаставители в ЕП. Изборите ще се проведат на 25 май. Те са много важни, защото този път в Европа може да се промени съотношението на политическите сили. От изборите ще зависи до голяма степен каква ще бъде България на 26 май. Това каза на среща с видински граждани в края на миналата седмица евродепутатът Илияна Йотова. Тя направи и обзор на политическата ситуация в страната:
 
Снимка"Сегашното правителство работи по програма, зад която са застанали две партии. Аз ще бъда от хората, които в момента, когато видят, че това правителство не изпълнява ангажиментите, за които миналата година съм агитирала българските граждани да гласуват, първа ще кажа: съжалавам, вашият период изтече. Както и не всеки министър е венчан за поста си, аз лично смятам, че има един-двама, които трябва да си събират багажа. Защото не са достатъчно полезни. В навечертието на тези евроизбори обаче битката ще е безмилостно жестока, по всички фронтове. Тези избори не са просто за едни хора, които ще отидат в Европа. Важни са за две неща- за първи път в Европа може да се промени съотношението, по последни данни социалистите в Европа водят, и второ- от тези избори до голяма степен ще зависи каква ще бъде България на 26 май", аргументира се Илияна Йотова.

Хората от Видин се вълнуват конкретно какво се случва в техния край, ще има ли европейски средства за ремонт на пътищата, накъде върви пенсионната реформа и какви са добрите европейски практики при грижата за възрастните хора. Евродепутат Илияна Йотова отговори на всички въпроси.

Изборите за членове на Европейския парламент от Република България се произвеждат по пропорционална изборна система с национални кандидатски листи на партии и коалиции от партии- чрез преференциално гласуване и независими кандидати. Потърсихме и народния представител от ГЕРБ от Видинския регион Владимир Тошев, за да научим защо е важно да се гласува на евроизборите:
Снимка"Продължаваме да работим, засилваме темпото, трябва да се представим добре на изборите. Това е изключително важен избор за България, и за Видинска област. Вече осма година България е член на европейското семейство и като най-бедната държава в ЕС ние сме с най-голям интерес да имаме силно, мотивирано представителство, за да защитим интересите си. Ние, включително и Видин, нямаме друг шанс да се развиваме, освен в интегрираното европейско семейство. Хората трябва да излязат и да гласуват масово, назависимо за кого, за да имаме едно широко представителство с гласувано доверие в ЕС."
Каква оценка дават хората, познават ли нашите избраници и колко близо е до тях темата за случващото се в Европарламента- това пипитахме граждани на Видин:

"Някои добре защитават правата на българите. Мисля, че обръщат внимание на младите хора, информират ги и нашите пенсии ще са по-добри, опитмист съм... Добре се справят, ще гласувам отново... Не се интересувам от тях и тяхната работа... Нищо не правят за България, но ще гласувам...", са част от коментарите.

Повече по темата за изборите за Европейски парламент чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47