Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словаците избират между 14 кандидати за президент

Предизборен плакат на Роберт Фицо
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В Словакия днес се провеждат избори за президент. Вторият мандат на настоящия държавен глава Иван Гашпарович изтича след 91 дни. Повече от четири милиона словаци имат право на глас. Те ще избират между 14 кандидати. Фаворит в настоящия вот е лидерът на социалдемократите Роберт Фицо, но предварителните проучвания предричат втори тур на изборите след две седмици.

Изборните секции ще затворят в 22 часа местно време. Около полунощ се очакват и първите резултати от преброяването на гласовете. Словаците избират между 14 кандидати, повечето от тях непознати в чужбина. Между тях са политици, филантроп, актьор. Социологическите проучвания предричат втори тур на изборите и битка между настоящия премиер и ляв лидер, 49-годишният Роберт Фицо и 51-годишният Андрей Киска – бивш предприемач и основател на Фондацията "Добър ангел", позната и в Чехия. Киска обяви своята кандидатура за президент още през есента на 2012г.

Сред водещата петица е също Павол Хрушовски – бивш председател на парламента в периода 2000 -2009 г., лидер на Християн-демократическото движение. Останалите две водещи фигури са Милан Княжко – на 68 г., филмов и театрален актьор, едно от лицата на промяната през ноември 1989г., което след 11 години отново се завръща в политиката, и Радослав Прохазка, който е на 41 години, юрист, преподавател и независим депутат.

Въпреки призивите на политиците и на медиите да се гласува се очертава ниска избирателна активност. Лошото време също демотивира избирателите на някои места. По традиция други предпочетоха съботното пазаруване и обяд или спокойната почивка на вилата вместо да отидат до изборните секции.

Словаците избират пряко държавен глава за четвърти пореден път  от 1999 г. Сегашният президент Иван Гашпарович няма право да се кандидатира, тъй като през юни приключва вторият му петгодишен мандат. След като гласува, той заяви, че се надява да победи този, който е най-добър за Словакия за следващите години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!