Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Станишев е водач на листата на БСП за евроизборите

Снимка: БГНЕС

Националният съвет на БСП прие позиция за кризата в Украйна и утвърди листата на социалистите за предстоящите евроизбори. Неин водач е лидерът на партията Сергей Станишев

Лидерът на БСП Сергей Станишев подчерта, че БСП е убедена, че единственият възможен начин за изход от кризата в Украйна, който няма да е никак лесен и за стабилността на страната и целия регион, е политическият изход и политическият диалог. БСП подкрепя териториалната цялост на Украйна и смята за много важна и съществена ролята на украинската власт. Станишев посочи, че правителството на Украйна трябва да направи всичко необходимо за вътрешния диалог и вътрешното единение в страната. България ще бъде най-засегнатата и пострадала страна от въвличането отново в една Студена война.

В Украйна живеят 250 хиляди етнически българи и първото задължение на българската държава е да защити техните права и мирен живот. Затова и България трябва да бъде активна в търсенето на диалог и политически, и дипломатически за позицията си за намиране на решение от кризата в Украйна, каза още Станишев.

Националният съвет утвърди листата на БСП за евроизборите, която се води от Сергей Станишев. Той определи водачеството си като ангажимент към тези избори, които са от значение за страната и ще бъдат мобилизиращ елемент за симпатизантите на БСП, но в никакъв случай не иска да го разглеждат като евродепутат. След Станишев в листата следват имената на Илияна Йотова, Георги Пирински, Петър Курумбашев, Достена Лаверн. Шестото място е отделено за кандидата на българските социалдемократи, следвано от Евгени Кирилов и Александър Симов на осмо място. БСП обяви, че ще се бори да има поне шест депутати от общо 17 кандидата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!