Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин е загрижен заради напрежението в Югоизточна Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин изрази безпокойство по повод засилващото се напрежение в източните и югоизточни региони на Украйна. В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел той отново е изразил и руската позиция за легитимността на референдума в Крим. 

Владимир Путин и Ангела Меркел са обсъдили по телефона кризисната обстановка в Украйна, а също така провеждащия се днес референдум в Крим. Руският президент е посочил, че гласуването на полуострова се осъществява в пълно съответствие с нормите на международното право и по-точно на чл. 1 от Устава на ООН, който провъзгласява принципите на равноправието и самоопределението на народите. 

Путин е изтъкнал също така, че Русия ще уважи избора на жителите на Крим и отново е изразил безпокойство по повод напрежението в източните и югоизточни региони на Украйна, предизвикано от радикалните групировки при бездействието на властите в Киев. 

Лидерите на Русия и Германия са обсъдили и въпроса за евентуалното изпращане в Украйна на голяма мисия на ОССЕ за мониторинг на ситуацията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!