Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерките на общините срещу опасността от наводнения

Състоянието на дигите и отводнителните системи на територията на областите Монтана и Враца е добро. В момента се почистват две критични отводнителни съоръжения- при селата Долни Цибър и Орсоя, обясни управителят на "Напоителни системи" клон Мизия Гриша Босашки. С него разговаря Катя Борисова.

"Напоителни системи" клон Мизия отговаря за около 80 километра дунавски диги, които се обхождат ежедневно. Отводнителните съоръжения обаче често са повреждани от недобросъвестни лица и фирми" - каза в "Актуално" Гриша Босашки.

"За пролетното пълноводие на Дунав и вътрешните реки и водоеми е готова и Община Лом"- това заяви Красимир Христов- старши експерт "Управление при кризи" в общинската администрация пред сътрудника ни Владимир Недев.

СнимкаНазначена от областния управител на Видин Кръстьо Спасов Междуведомствена комисия е проверила проводимостта на пет речни участъка на територията на общините Белоградчик, Видин и Кула. Констатирани са два речни участъка с намалена проводимост- в река Тополовец, с дължина 450 м, землището на с. Извор махала, община Кула и в река Салашка, в землището на с. Граничак, община Белоградчик. След намеса от страна на Областна администрация-Видин проводимостта на река Салашка е  възстановена. Обследването на речната проводимост се извършва всяка пролет и есен в речни участъци, които представляват потенциална опасност за инфраструктурата и населените места, уточняват от областната администрация.

Служители на видинския клон на "Напоителни системи" са прегледали всички защитни и отводнителни съоръжения в област Видин, предстои още една цялостна проверка. Няма опасност за населените места. Помпените станции са в готовност за работа преди пролетното пълноводие на река Дунав- извършва се и необходимата профилактика, дигите също са в добро техническо състояние, съобщиха за Радио ВИДИН от дружеството. Започнало е почистването от тревна растителност на защитните съоръжения. След проливните дъждове от преди седмица в действие е пусната помпената станция при Чобан кюприя, защото е имало опасност от заблатяване на земеделски площи. Поради същите причини са пуснати и помпените станции "Добри дол" и "Пчелина", добавиха от "Напоителни системи"-Видин.

СнимкаСред рисковите за наводнения места във Видинско е село Градец където от десетилетия почти всяка пролет при високи води на река Тополовец се наводняваха дворовете, мазетата и приземните етажи на десетки къщи.

"Община Видин обаче отпусна средства за ремонт на т. нар. саваци- преградите, които служат за ограничаване или напълно спиране на притока на вода, и рискът от нови наводнения към момента е овладян. Коритото на реката обаче се нуждае от почистване" - каза за "Посоките на делника" кметът на Градец Илия Томов.

И в Белоградчишко са проверени речните корита, предаде сътрудникът ни Иванка Петрова.

"Речните корита в Белоградчишко са почистени и е осигурена естествената проводимост на водата" - потвърди Албена Бакалеева- секретар на Община Белоградчик.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59