Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС няма да признае анексирането на Крим и Севастопол от Русия

Снимка: europa.eu

Европейският съюз не признава и няма да признае анексирането на Крим и Севастопол от страна на Руската федерация. Това гласи разпространено съвместно изявление на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Жозе Мануел Барозу и Херман ван Ромпой подчертават, че независимостта, суверенитетът и териториалната цялост на Украйна трябва да бъдат зачитани.

Те отбелязват още, че Европейският съюз не признава нито незаконния и нелегитимен референдум в Крим, нито резултатите от него.

Двамата европейски лидери припомнят, че в четвъртък и петък Европейският съвет ще обсъди ситуацията. Те добавят, че там ще бъде приет и общ европейски отговор на последните събития.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Европейски съвет ЕС Брюксел европейско знаме

Засега няма реакция от Брюксел за последното развитие за Крим

Днес от Брюксел нямаше официална реакция на последните събития около бъдещето на Крим. И от Европейската комисия, и от Европейския съвет припомниха само, че в четвъртък и петък предстои заседание на държавните и правителствени ръководители на 28-те...

публикувано на 18.03.14 в 17:43
Президентът Путин и кримски лидери подписват споразумението за присъединяване

Световните лидери реагираха остро на руските действия, свързани с Крим

Американският президент Барак Обама призова за среща на най-развитите икономически държави през следващата седмица, на която да бъде обсъдена ескалиращата конфронтация с Русия във връзка с Крим. Обама е поканил членовете на Г-7 да се присъединят към него..

публикувано на 18.03.14 в 17:42

Владимир Путин: Крим е бил и ще бъде руска територия

Русия и Крим подписаха междудържавен договор за приемането на републиката в състава на Руската федерация. В извънредно обръщение към двете камари на руския парламент президентът Владимир Путин заяви, че Крим е бил и ще бъде руска територия. Преди..

обновено на 18.03.14 в 15:49