Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Украинските военни могат свободно да напуснат Крим

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Намиращите се в Крим украински военни могат свободно да напуснат полуострова. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. Към момента в Крим се намират около 20 хиляди украински войници, базирани в своите казарми, които от седмици са блокирани от местните сили за самозащита и от военни без опознавателни знаци.

В интервю за телевизия ВВС Дмитрий Песков заяви, че украинците под пагон трябва да направят избор - или да се присъединят към военните части на Крим, а след това към руската армия, или свободно да напуснат тази вече руска територия. Песков коментира и вчерашното убийството на украински войник в Симферопол:

Нямаме съмнение, че става дума за провокация. Имаме основание да мислим така, защото разполагаме с информация за подготовката на действия, които да провокират сблъсъци и престрелки.

Според говорителя на Кремъл Русия няма намерение да използва сила в Източна Украйна, но предупреди, че ако там има насилие, последствията могат да бъдат много сериозни.

Русия ще направи всичко възможно, използвайки легални средства и в пълно съответствие с международното право, за да протегне ръка за помощ и да защити руското население в тази част на Украйна, изтъкна Дмитрий Песков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Кримските сили за самоотбрана щурмуваха щаба на украинския военноморски флот в Севастопол

Украинският премиер Арсений Яценюк е наредил първият вицепремиер Виталий Ярема и министърът на отбраната Игор Тенюх да отидат в Крим, за да не позволят ескалация на напрежението в региона, контролиран от руски части. Двамата са натоварени със..

обновено на 19.03.14 в 12:07