Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският Конституционен съд одобри договора за приемане на Крим в Русия

| обновено на 19.03.14 в 17:35
Президентът Путин и кримски лидери подписват споразумението за присъединяване
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конституционният съд на Руската федерация се произнесе днес, че договорът за приемане на Крим в Русия съответства на Конституцията на Руската федерация, съобщи председателят на съда Валерий ЗоркинБроени часове след това руският президент Владимир Путин внесе документа в Държавната дума за ратификация

Долната камара на руския парламент ще се събере утре следобед на извънредно заседание за да обсъди и приеме необходимите документи, оформящи юридически присъединяването на Крим и град Севастопол към Руската федерация. В петък предстои обсъждане и в Съвета на федерацията. 

Според договора за присъединяване, до 1 януари 2015 год. ще е в сила преходен период за уреждане на въпросите, свързани с интеграцията на новите субекти в икономическата, финансова, кредитна и правна система на Руската федерация. Предстои да се изработят и правилата, според които ще се носи военната служба в Крим. На този фон продължават дипломатическите усилия за търсене на изход от кризата около Украйна. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун пристига тази вечер в Москва и утре му предстоят разговори с президента Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров. На следващия ден той ще е в Киев. И в двете столици ръководителят на световната организация ще води разговори за уреждане на кризата единствено върху принципите на Устава на ООН. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!