Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия готви отговор на въведените от САЩ санкции

Снимка: www.aif-nn.ru

Долната камара на руския парламент ще гласува днес двата документа, предложени от президента Владимир Путин, които уреждат юридическия статут на Крим и град Севастопол в състава на Руската федерация.

Държавната Дума ще обсъди и още днес ще гласува президентските законопроекти за присъединяване на новите два субекта към Руската федерация - Крим като република и Севастопол като град с федерално значение. За целта депутатите трябва да ратифицират договора между Русия и Крим и да одобрят федералния конституционен закон за приемането на полуострова в състава на федерацията.

Тази сутрин профилните комитети в парламента вече одобриха съответните проектодокументи. За утре е насрочено гласуването и в горната камара - Съвета на федерацията, с което ще завърши юридическият процес по присъединяването на Крим към Русия.

В същото време Москва усилено подготвя своя отговор на въведените от САЩ санкции. Ние ще действаме огледално, като изработим свой "черен списък", но не са изключени и асиметрични мерки, заяви заместник външния министър Сергей Рябков. Според него в забранителния списък ще бъдат включени не само служители от администрацията, но и представители на различни структури, които имат влияние върху американската политика.

Руските ответни санкции могат да засегнат също така някои форми на сътрудничество и диалог между двете страни, уточни дипломатът.

На фона на сложната политическа обстановка около Украйна и референдума в Крим, рейтингът на руския президент достигна своя 5-годишен максимум. Според проучванията на социолозите, нивото на одобрение на дейността на Владимир Путин от началото на месеца се е покачило с над 11%, а от началото на годината с 15 на сто.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Държавната Дума разглежда днес договора за присъединяване на Крим

Долната камара на руския парламент - Държавната Дума, ще разгледа следобед договора за присъединяване на Крим към Руската федерация и законопроект за създаване на два нови субекта на руската федерация - Крим и Севастопол. Очаква се двата документа да бъдат..

публикувано на 20.03.14 в 07:13