Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската Дума ще гласува присъединяването на Крим към Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На извънредно заседание руската Държавна Дума ще гласува единодушно двата законопроекта, които уреждат юридически присъединяването на Крим към Русия и създаването на два нови субекта в състава на федерацията.

Докладчик по двата документа беше външният министър Сергей Лавров.

Решението за приемането на Крим в Русия се базира на свободно изразената воля на многонационалния народ на Крим по време на референдума на 16-и март. Това решение отговаря на международното право, включително на положението в Устава на ООН за суверенно равенство на държавите и правото на народите на самоопределение, заяви Сергей Лавров.

Той посочи още, че народите на Крим и Русия са свързани исторически и обединяването им в рамките на една държава ще бъде от полза за тяхното благополучие и напълно отговаря на интересите на Русия. Договорът за присъединяване на Крим предвижда преходен период до края на годината за уреждане на въпросите, свързани със създаването на държавни институции и интеграцията на новите територии в икономическата, финансова, кредитна и правна система на Руската федерация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Парламентът в Киев прие законопроект, според който Крим е временно окупирана територия на Украйна

Върховната Рада на Украйна прие на първо четене законопроект, с който Крим се обявява за временно окупирана територия на Украйна . Според документа, предложен от парламентарната група на партия "Баткившчина", под това название попадат територията на..

публикувано на 20.03.14 в 15:17

Процесът по приемането на Крим и Севастопол в състава на Русия ще приключи тази седмица

Юридическият процес по приемането на Крим и Савастопол в състава на Руската федерация ще приключи още тази седмица, заяви руският външен министър Сергей Лавров . Той допълни, че всички необходими документи за това вече са готови. Вътрешноукраинската..

публикувано на 20.03.14 в 14:46

Парламентът в Киев с декларация: Украйна ще се сражава за освобождението на Крим

Украйна ще се сражава за освобождението на Крим и никога няма да признае анексията му от Русия. Това се казва в декларация, приета от парламента в Киев. Тя съдържа призив към всички членове на международната общност с настоятелна молба да се въздържат от..

публикувано на 20.03.14 в 12:18