Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Натовски генерал твърди, че Русия е готова да анексира молдовски регион, пише вестник "Гардиън" по повод вчерашното изказване на върховния главнокомандващ обединените въоръжени сили на алианса в Европа генерал Филип Брийдлав. Опасения, че отцепилата се Приднестровска република в Молдова може да е "следващият Крим", пише "Дейли телеграф". Изданието отбелязва, че са се появили съобщения за руски военни учения там. На изказването на генерал Брийдлав е посветен и материал във вестник "Вашингтон пост".

Президентът на САЩ Барак Обама и съюзниците търсят твърд, обединен отговор в момент когато Русия  държи здраво Крим, пише "Ню Йорк таймс". Ако Москва се оттегли от споразуменията за базиране на руския Черноморски флот в Севастопол, минал вече от Украйна в състава на Русия, Киев ще плаща занапред двойно по-скъпо за доставяния газ, а дългът му към федерацията ще скочи четири пъти - на 16 милиарда долара, пише "Комерсант".  По данни на вестника, цитиран от Би Би Си, Русия иска да разтрогне споразуменията и да си събере от Украйна този аванс по съдебен ред. Междувременно новите власти в Киев морално се подготвят да плащат максимални цени за руския газ, забелязва "Независимая газета".

Политическият градус в Гърция се покачва, тъй като тази седмица парламентът на страната се очаква да гласува законопроект с договорените от правителството мерки с международните кредитори, в замяна на които южната съседка се надява да получи изостанали траншове. Залогът за тях е висок, Атина очаква най-малко 12 млрд. евро, коментира в. "Катимерини".

Основна тема за македонските издания е започващата днес в страната предизборна кампания за президентските избори.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!