Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Замърсяването на въздуха е погубило 7 млн. души за една година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем милиона души са починали в резултат на замърсяването на въздуха през 2012 г., съобщава БГНЕС по данни на Световната здравна организация (СЗО).

На база на резултатите може да се направи предположение за връзка между замърсяването на въздуха и сърдечно-съдовите заболявания, проблеми с дихателната система и рак. Един на всеки осем смъртни случая по света се свързва със замърсяването на въздуха. Така това се превръща в "най-големият единичен риск за здравето в околната среда", казват от СЗО.

Близо 6 милиона са смъртните случаи в Югоизточна Азия и Западния тихоокеански регион. Около 3,3 млн. души са починали в резултат на замърсяване на въздуха на закрито, 2,6 млн. смъртни случаи са свързани със замърсяването за въздуха на открито, най-вече в страните с ниски и средни доходи в тези райони, информира Би Би Си.

Според СЗО, по-голямата част от смъртните случаи, свързани със замърсяването на въздуха, са вследствие на сърдечно-съдови заболявания. От смъртните случаи, свързани със замърсяване на въздуха на открито, 40% са от сърдечни болести, 40% поради инсулт, 11 на сто заради хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), 6% от рак на белия дроб, 3 на сто са починали заради остри инфекции на долните дихателни пътища при децата. 34% от смъртните случаи се дължат на инсулт, 26 на сто са заради сърдечни болести, 22% от ХОББ, 12 на сто поради остри инфекции на долните дихателни пътища при децата и 6% поради рак на белия дроб.

Намаляването на замърсяването на въздуха може да спаси няколко милиона живота, казват от СЗО.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ограничават движението на колите, за да намалят смога в Париж

От днес властите в Париж въвеждат ограничение за движението на автомобили, за да намалят смога, надвиснал над града от няколко дни, съобщи АФП. В Париж и региона ще бъде позволено движението единствено на коли и мотоциклети с нечетни..

публикувано на 17.03.14 в 10:56

Наднормено запрашаване измерено във Враца, Перник и София

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера във Враца, в Перник и в София, съобщи на сайта си Изпълнителната агенция по околната среда. Стойностите на фини прахови частици са между 1,03 и 1,38 пъти над средноденонощната норма, като..

публикувано на 19.03.14 в 12:43

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено в 10 града в страната

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера в 10 града в страната, съобщи отИзпълнителната агенция по околна среда. Фини прахови частици в повече са регистрирани в Бургас, Несебър, Варна, Видин, Перник, Плевен, Ловеч, Русе, София и..

публикувано на 12.03.14 в 13:33