Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевтите в Гърция започнаха безсрочна стачка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фармацевтите в Гърция започнаха безсрочна стачка. Днес аптеките са отворени само няколко часа, за да обслужат гражданите. От рано тази сутрин гърците чакаха на опашки, за да се снабдят с необходимите лекарства.

Стачката е безсрочна по решение на Националния съюз на фармацевтите, които няколко пъти в рамките на месец проведоха предупредителни протести. 

Фармацевтите настояват незабавно правителството да оттегли проектозакона, който предвижда промени в режима на аптеките. Клаузите са договорени с кредиторите и трябва да се гласуват в парламента в петък.

Новите разпоредби предвиждат възможност за продажба на лекарства без рецепта в търговските магазини, допуска се свободно работно време на аптеките, дава се право на начинаещи фармацевти да откриват аптеки, където пожелаят, премахва се забраната за продажба на лекарства в близост до болници.

Резултатът от целия пакет промени се очаква да затвори няколко хиляди аптеки в Гърция.

Правителството, и в частност Министерството на здравеопазването, обвиниха фармацевтите, че поставят на риск здравето на хората със стачката. Създателите на проектозакона се аргументираха, че се запазва процентът на печалба на аптеките. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!