Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия с няколко варианта за противодействие на санкциите на Запада

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското правителство е разработило няколко варианта за противодействие на санкциите на Запада. В Москва същевременно се надяват да не се стигне до сериозни проблеми в икономиката и до прилагане на най-тежкия сценарий.

При силно влошаване на икономическата ситуация в Русия правителството е готово да задейства специален план, който е осигурен и финансово, заяви пред депутатите в Съвета на федерацията първият вицепремиер Игор Шувалов. По думите му мерките няма да се оповестяват публично, тъй като информацията може да бъде използвана за спекулативни цели.  Ясно е само, че не се предвижда мащабна държавна подкрепа, както по време на кризата през 2008-2009 година, а ще се оказва помощ избирателно.

Заради санкциите на ЕС и САЩ Русия не възнамерява да се оттегля от традиционните си пазари, но ще активизира търсенето на нови потенциални партньори, заяви Шувалов.

Руското правителство е анализирало внимателно и евентуалната реакция на международните инвеститори в случай на сериозно влошаване на отношенията със Запада покрай кризата в Украйна. Според Шувалов много по-опасни за руската икономика ще са последиците от евентуални негласни санкции в случай, че големите играчи на световните валутни и финансови пазари ограничат своята дейност в Русия без да има формално решение за това. За да разработят контрамерките руските експерти са изучили подробно всички видове санкции през последните 40  години, включително срещу СССР и Иран.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!