Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главнокомандващият армията на Египет генерал Сиси обяви официално, че ще се кандидатира за президент

Абдел Фатах ал-Сиси
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Върховният главнокомандващ въоръжените сили на Египет, фелдмаршал Абдел Фатах ал-Сиси, обяви официално, че ще се кандидатира за президент.

Сиси безспорно е най-популярната личност в най-многолюдната арабска държава и според прогнозите ще спечели безпроблемно президентските избори. Предвидено е те да бъдат проведени по-късно тази година, като може това да стане дори още следващия месец.

В телевизионно обръщение към нацията фелдмаршал Сиси обяви, че подава оставка от всички военни постове, включително като министър на отбраната. Според египетското законодателство само цивилни имат право да се кандидатират за президент. Египет е заплашен от терористи, предупреди Абдел Фатах ал-Сиси и обеща да спаси страната.

Той бе част от правителството на първия демократично избран държавен глава на Египет Мохамед Морси, а впоследствие стана двигател на свалянето на президента от армията на 3-ти юли миналата година.

Съединените щати застанаха зад новото египетско правителство, поддържано от армията. Руският президент Владимир Путин подкрепи намеренията на Сиси да се кандидатира за президент по време на посещението му в Москва през февруари.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!