Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъжите на политиците в Северозапада

Снимка: БГНЕС

Всяка година на 1 април се питаме "С кого да се пошегувам днес? А шегува ли се някой с мен?" И сякаш винаги опираме до политиците. Всички смятат, че те са виновни винаги и за всичко. "За какво ни лъжат политиците"- това е първоаприлската тема в "Посоките на делника".

"От дълго време обмислям идеята 1 април да бъде обявен за Ден на българските политици. Така хем ще зачетем хората, които ни лъжат от четвърт век с началото на т.нар. "преход", хем ще може на тази дата всеки да казва каквото си иска, без да получи наказание за изреченото" - така започна днешния си коментар сътрудникът ни Жоро Александров.

"Радвам се, че сега мога да споделя това свое виждане с по-широка аудитория и като нищо съм готов да започна да събирам подписи за искането на референдум, който да узакони идеята. Не претендирам да съм неин автор, а че ще събера най-малко 5 милиона подписа, защото на нас, българите, ни писна от нескончаемите лъжи на политиците. За да се убедите, че съм прав, съм подготвил 10-те най-опашати лъжи, с които политиците са мамили врачани. Сигурен съм, че всеки от вас може да подготви най-малко още 10. Ето я моята десятка, като подредбата е отзад напред, за да има известно напрежение.

И така: 10-ата лъжа е, че предишното правителство с премиер Бойко Борисов, ще позлати Враца, тъй като в състава му има двама министри, родени в града под Околчица. За онези, които са забравили, ще уточня, че Тотю Младенов и Мирослав Найденов престояха 3 години и половина на министерски постове.

9-ата лъжа е, че Враца ще се превърне в ски-курорт от европейски мащаб, като открадне бизнеса на Банско. Авторите на тази идея на практика притоплят стара манджа от средата на миналия век. Истината е, че преди да се мисли за какъвто и да било бизнес във Врачанския балкан, в района трябва да се прокара водопровод, за да има постоянно водоснабдяване.

На 8-ма позиция поставям лъжата, че между Мездра и Ботевград скоро ще бъде изграден 4-лентов скоростен път, с по две ленти във всяка посока, като трасето ще отпуши трафика по международното шосе Е-79. Тази лъжа също е брадясала от времето, но често се употребява от хората, които искат да се домогнат до властта.

7-мо място в класацията е за бившия премиер Бойко Борисов, който на 1 май 2011 година пред 10 000 души на стадион "Христо Ботев" във Враца обеща ремонт на стадиона, монтирането на електрическо осветление и електронно табло. Обещанието беше потвърдено от тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Както се сещате… нищо от обещаното не се случи.

На 6-то място поставям неосъществения блян на бившия депутат от ГЕРБ Николай Коцев да превърне Враца и покрай града и целия Северозапад в данъчен рай с нулеви ставки за ДДС за всички предприемачи, които дойдат да правят бизнес в този истински триъгълник на смъртта.

На 5-та позиция поставям уверението на бившия социален министър, екскмета на Враца и настоящ депутат от ГЕРБ Тотю Младенов, че във Враца ще отвори врати филиал на Техническия университет в полския град Киелце. Това беше едно от неизпълнените предизборни обещания на Младенов, когато врачани го избираха за кмет през есента на 2007 г.

4-та позиция в ТОП 10 на политическите лъжи поставям себе си с желанието ми да се извиня на всички споменати от мен политици и засегнати от настоящия материал. По-съобразителните от вас ще се сетят колко много, колко страшно много се разкайвам!

И така, стигнахме до първите 3 позиции.

На 3-то място класирам обещанието, че Враца ще има своя териториална дирекция на НАП. Обещанието беше дадено от бившия депутат от ГЕРБ Николай Коцев и потвърдено от ексфинансовия министър Симеон Дянков.

На 2-ра позиция поставям най-опашатата лъжа от последните 15 години, които политиците си прехвърлят непрекъснато като горещ картоф. Тя е, че "Химко" отново ще заработи. Веднага съм длъжен да кажа, че ако към дата 1 април бившият торов гигант е тръгнал, съм готов да се извиня и да си посипя главата с пепел, ама както се пее в една песен:"А дано, ама надали…"

Първото място в моята класация е за лъжата, че министрите от правителството на Бойко Борисов ще бъдат затворени в пещерата "Леденика", докато не отпуснат пари за бедния Северозапад. Изборът ми падна на тази лъжа, защото ако беше станала факт, много от злините, сполетели България, благодарение на ГЕРБ, нямаше да ни се случат. Автор на тази лъжа е бившият народен избраник от Враца Николай Коцев, на когото дължим крилатата фраза, че "България се е освободила от турско робство преди 500 години".

Какво бих могъл да добавя повече? Само пожеланието: Честит празник, родни политици!

Врачани са недоверчиви хора. Те не се подават на внушенията на политиците, затова неслучайно именно в града под Околчица са били освирквани и цар Фердинанд, и Иван Костов, а Тодор Живков е преживял дори атентат. Въпреки това обаче хората във Враца не могат да се отърват от типичната българска черта да си избират неподходящи хора да ги управляват. Вина за този избор безспорно имат лъжите, употребявани от политиците, за да се домогнат до властта.

"Политиците ни лъжат, а ние пък им вярваме защото нямаме никаква реална информация какво се случва в държавата" - споделиха врачани в анкета по темата за лъжите на политиците.

СнимкаЛидерът на политическо движение АБВ Георги Първанов преди дни посети Берковица. Сътрудникът ни Петя Генова го попита лъжат ли ни политиците днес.
"Всички онези, които днес са в нашето движение, са мотивирани именно от лъжите на политиците в последно време. Щедрите обещания и лъжите наистина са много преди изборите и впоследствие нищо вярно" - заяви Георги Първанов. 



милан миланов революцията берковицаЕдна от най-колоритните личности на Берковица е Милан Миланов- известен още като Бай Милан Революцията, виден общественик и емблема на българския Северозапад. Отзивчив и начетен, винаги с лична позиция и богат житейски опит, той се включи с коментар по темата "За какво ни излъгаха политиците".

"Политиците ни лъжат, както и във външната политика, така и за вътрешното положение в страната. Така се изразяват, че нищо не може да се разбере от думите им" - сподели Милан Миланов.  

Честит 1 април!

Още по темата за лъжите на политиците чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59