Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът в Гърция не иска "търговска война" с Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щети за над 8 милиарда евро ще понесе икономиката на Гърция, ако Евросъюзът наложи търговски мерки към Русия. За това алармираха представители на бизнеса, които проведоха извънредна среща с Министерството на външните работи.

Експортни, производствени и туристически компании настояха Гърция в ролята си на временен председател на Евросъюза да окаже влияние, за да не се достигне до търговска война с Москва.

Основно ще пострада туризмът, ако руснаците откажат резервациите си за сезона. Тази година Гърция очаква около 2 милиона руски туристи.

Фатални ще бъдат и последиците за износа на селскостопанска продукция. Гърция изнася 45% от произвежданите плодове и зеленчуци за руския пазар. Транспортните фирми са принудени да влизат в Русия през Беларус, което увеличава разходите за стоките.

Производствените фирми се страхуват, че ще се прекрати вносът на материали от Русия. Очаква се също да се повиши цената на горивата.

Тези проблеми бяха поставени пред външното министерство на Атина, което не даде гаранции, че ще прояви различна позиция от тази на Евросъюза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!