Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис" понижи рейтинга на украинските държавни облигации

"Мудис" свали с една степен рейтинга на украинските държавни облигации и предупреди, че може да го намали допълнително. Решението, което засилва спекулациите за дефолт на Украйна, беше мотивирано с политическата криза, довела до смяната на властта в Киев и анексията на Крим от Русия.

Украйна се нуждае спешно от енергийна помощ от Европейския съюз, изтъкна отново украинският премиер Арсений Яценюк. Той съобщи, че води извънредни преговори със съседите на Украйна за обратни доставки на природен газ.

Според анализатори, цитирани от агенция Ройтерс, е твърде вероятно Русия да намали преките доставки, които задоволяват половината от нуждите на Украйна. По-рано тази седмица Москва вдигна два пъти цената за украинските си клиенти, което предвещава нарастване на дълга на Киев и остър конфликт с "Газпром", предупреждават анализаторите. Предишните газови войни през 2006-а и 2009-а година доведоха до временно спиране на транзита за Европа, от което пострада и България.

В момента Киев може да разчита едва на 5 милиарда кубични метра - или 8 процента от годишното си потребление - от Унгария и Полша.

Преговорите със Словакия, която има капацитет да осигури четворно по-голямо количество, са в застой и могат да отнемат месеци. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!