Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партия на премиера Орбан запази конституционното си мнозинство в парламента на Унгария

| обновено на 07.04.14 в 11:49
Снимка: БГНЕС
Управляващата в Унгария партия "Фидес", на премиера Виктор Орбан, успя да запази конституционното си мнозинство в новия парламент след като на вчерашните избори получи 133 депутатски места. Според предварителните данни левицата печели 38 места в новия парламент, дяснорадикалната "Йоббик" ще има 23-ма, а зелените - 5-има депутати.

В изборите участваха 59,74 процента от унгарските избиратели и от тях "Фидес" спечели 49,5 процента. Този резултат партията си  осигури удобно мнозинство от две трети в парламента. Това безспорно се дължи на избирателната система, която е пропорционална. Тя е причина и засилващата сериозно позициите си крайна десница "Йоббик" да получи само 23 мандата от 196-членния унгарски парламент. Другата причина е пълният провал на левите партии, които за четири години не успяха да намерят нови лица, за да изградят една успешна кампания. Сравнително ниското участие на избирателите се обяснява и с намалялото доверие в политическата класа в Унгария.

Вотът се проведе по нов изборен кодекс, според който броят на депутатите е намален наполовина - до 199. В новия състав на парламента ще бъдат представени и 13 национални малцинства, живеещи на територията на Унгария - българи, гърци, хървати, поляци, немци, арменци, роми, румънци, русини, сърби, словаци, словенци и украинци. Те обаче, няма да имат право на глас в законодателния орган.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!