Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" държавните субсидии за партиите

Снимка: Мария Съботинова
Във Видин се раздават листовки, чрез които се приканват гражданите да се включат в подписката за референдум за премахване на държавните субсидии за партиите. В момента партийните организации  получават по 11 лева за всеки глас от изборите. Хората, които записахме като чуеха въпроса и веднага реагираха:

"Разбира се, че трябва да се премахнат партийните субсидии... Категорично сме "За"- точно с тези пари се извършват най-големите финансови злоупотреби"- бяха част от отговорите на видинчани. Имаше и граждани, които мислеха, че пак партии ще яхнат и този референдум и надеждите им отново ще останат излъгани.

Във Враца също събират подписка за референдум за премахване на държавните субсидии за партиите. Това провокира сътрудникът ни Жоро Александров да направи коментар па темата:

Снимка: БГНЕС"Знаете ли колко партии има в България? Не съм сигурен, че и аз знам точно, но преброих 130. За всяка от тях има една основна задача- да получава субсидия от държавата, за да може да хрантути своите активисти и да ги мотивира да агитират за нея на следващите избори. Звучи абсурдно, но 24 години след т. нар. преход в България, партиите се роят като пчели, а задачата им е само да чакат като търтеи на държавната хранилка, т. е. от парите, които държавата ни събира под формата на данъци, такси, налози и всякакви други начини да ни ограби. Излиза, че ние, българите, сме толкова тъпи, че издържаме едни хора, които не само не знаят как да ни управляват, но ги храним и за това, че от ден на ден живеем все по-зле. Ако не ми вярвате, чуйте няколко примера: Според председателя на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева средната субсидия за политическа партия в Европа е 3,50 евро на глас, докато у нас е 12 лева. Благодарение на намалението, направено от сегашните управляващи, субсидията става около 6 евро на глас или 10,80 лева. Тъй като винаги е добре да се прави сравнение, в най-мощната икономика в Европа- тази в Германия, политическите партии получават субсидия от 85 евроцента на глас, и то само за първите 4 милиона гласа. За всеки глас над 4 милиона тя става по 70 евроцента или средно по лев и 50 стотинки. За разлика от германската, нашата държава дава 7 пъти повече средства на партиите. Пък и зависи как пресмятаме. Когато през 2009 г. парламентът увеличи рязко партийните субсидии, тези 12 лева бяха 5% от минималната работна заплата, а жалките 0,85 евро за германските партии- някакви си 0,05% от минималното месечно възнаграждение в страната. Всъщност ние бием германците близо 100 пъти по партийни субсидии! Във Великобритания положението е още по-трагично от наша гледна точка. Там държавата също подпомага политическите партии, но по особено коварен начин. Не плаща на глас, а покрива само някои административни разходи. Още по-коварното- не на всички партии, а само на тези, които са в опозиция. Управляващата партия не получава нищичко от държавата. Нейният единствен ангажимент е да управлява безплатно, като в същото време осигурява средства на опозицията, за да я критикува, даже да състави правителство в сянка, издържано от бюджета... Какво излиза тогава? Хем ние, българите, сме най-бедните в ЕС, хем плащаме най-много на политическите си чакали, пардон политическите си партии. Е, още ли се питате дали е необходимо да паднат субсидиите за партиите?"

За коментар по темата Лилия Димитрова потърси и народния представител от "Коалиция за България" от Видинския регион Филип Попов.

Снимка: БНР Архив"Смятам, че държавата следва да субсидира политическите субекти, в лицето на политическите партии с оглед на това да се избегнат възможните корупционни схеми. Поради тази причина е създаден подобен закон и е измислена тази процедура. Тази субсидия, обаче е за извършването само и единствено на политическа дейност. Не мисля, че трябва да се премахне държавното финансиране и субсидиране на политическите партии. Махането на 1 лев от субсидията пак е една крачка напред към намаляване на тази субсидия"- каза Филип Попов.

Още по темата за държавните партийни субсидии чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59