Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съд постави извън закона следенето в интернет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съд обяви за невалидна директива отпреди 8 години, по силата на която интернет доставчиците трябваше да пазят данни за трафика на гражданите и при поискване да ги предоставят на полицията и службите за сигурност.

Директивата, приета преди години с цел борба с тежката престъпност, задължаваше доставчиците на комуникационни услуги да пазят данните за трафика от 6 месеца до 2 години. Полицията и службите за сигурност пък можеха да изискват данни за IР-адресите, времето и мястото на изпращане и получаване на имейли, телефонни разговори и есемеси. Директивата не дава достъп до съдържанието, въпреки това обаче, Европейският съд днес прецени, че тя не е достатъчно конкретна и дава на службите възможност за необоснована намеса в личния живот на гражданите. Това, отбелязват магистратите, противоречи на Европейската харта за основните права.

Според решението, в този си вид Директивата позволява на правоохранителните органи да изследват навиците и кръга от контакти на дадено лице във виртуалното пространство. Магистратите приемат и че няма обективен критерий, който да гарантира, че разследващите органи по места няма да имат възможност да злоупотребяват с данните на гражданите, вместо да ги ползват единствено за разкриването на тежки престъпления.

Днешното решение ще наложи приемането на нови правила, които да гарантират едновременно защитата на данните и личния живот на гражданите и общия интерес да се противодейства на престъпността.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!