Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери: Руските специални служби провокираха хаоса в Източна Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският държавен секретар Джон Кери е убеден, че Русия подклажда напрежението в Източна Украйна, за да предизвика хаос, който да използва като претекст за евентуална военна операция по кримски сценарий. По време на изслушване в една от сенатските комисии Кери направи едно от най-острите си изказвания:

Никой не трябва да бъде правен на глупак и повярвайте ми, никой не се заблуждава, защото е ясно, че руските специални служби и руски тайни агенти провокираха хаоса в Източна Украйна през последните часове. Представители на изпратените от Русия специални служби са арестувани и дори идентифицирани.


Джон Кери отново заплаши Москва с мащабни икономически санкции в случай на инвазия в Източна Украйна, които ще засегнат руския енергиен и банков сектор:

Най-голям възпиращ ефект би имал фактът, че Путин е наясно колко уязвима е руската икономика. Той знае колко тежки ще бъдат последиците, ако бъдат наложени санкции на цели сектори на руската икономика.

В момента Вашингтон и Киев изготвят списък с необходимата за украинската армия отбранителна техника, който впоследствие ще бъде предложен за одобрение от Конгреса, съобщи държавният секретар на САЩ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!