Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК излезе с нова инициатива за справяне с недекларираната заетост

Европейската комисия (ЕК) излезе с нова инициатива за справяне с феномена "недекларирана заетост". Става дума за наемането на работници, върху чиито възнаграждения не се плащат осигуровки и данъци. Тази практика накърнява правата на работниците, нарушава конкуренцията и ощетява националните бюджети, подчертават от ЕК. Това са и причините за предложението да бъде създадена общоевропейска платформа, която да обединява трудовите инспекции, данъчните и социалните служби на отделните страни - членки.

В тази платформа те ще обменят данни за работодатели и работници, както и за трансгранични и сравнително нови форми за избягване на данъци и осигуровки като фалшиви еднолични фирми или вериги от подизпълнители.

Предвиждат се и съвместни инспекции, и обмен на специалисти.

България, заедно с Гърция, Португалия и Румъния е сред водещите страни по "недекларирана работа" според данни на Световната банка за 2002-ра година. По-актуално изследване – от 2012-а показва, че страната ни е на първо място в Европейския съюз по дял на сенчестата икономика, която е над 31 на сто.

Според други представени днес изследвания 4 на сто от европейските граждани признават, че са работили, без да плащат данъци и осигуровки, а други 11 процента – че са плащали за стоки или услуги, за които допускат, че са продукт на недеклариран труд. 

От Еврокомисията отчитат, че мащабите на явлението са различни в различните страни, но са категорични, че за справяне с него е нужно всички те да участват наравно в новата платформа, към която на следващ етап ще бъде създадена и общоевропейска база данни.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!