Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анджелино Алфано призова ЕС да вземе спешни мерки за справяне с потока от емигранти

Анджелино Алфано
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският министър на вътрешните работи Анджелино Алфано призова Европейския съюз (ЕС) да вземе спешни мерки за справяне с потока от имигранти.

На специално заседание на вътрешното министерство на Италия по въпроса за неспирния поток от бежанци министър Алфано заяви, че положението е сериозно и Италия не може да се справи сама с този проблем. Само в последните 24 часа военноморските сили на Италия са спасили 1300 души. Общият брой на спасените мигранти, прекосяващи Средиземно море в посока Италия от месец октомври до сега по програмата “Маре Нострум” са 14 500 души.

В тази връзка министър Алфано подчерта, че Италия харчи на ден за тях 300 000 евро, а на месец разходите възлизат на 9 000 000 евро.

Става дума за много тежка ситуация, за която не е достатъчно само Европейският съюз да отпуска 80 милиона евро за агенцията по граничен контрол "Фронтекс", каза още вътрешният министър на Италия. Според него Европейският съюз трябва да погледне сериозно на проблемите, предизвикващи емигрантския поток.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!