Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров призова да бъдат прекратени опитите да се легитимира правителството на „Майдана”

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров призова да бъдат прекратени опитите да се легитимира правителството на "Майдана". Така според него бързо ще се постигне нормализиране и деескалация на обстановката в Украйна.

Според Сергей Лавров ключов елемент при решаването на кризата в Украйна е осигуряването на конституционна реформа с участието на всички региони и даването на Украйна на независим извънблоков статут. Украйна не трябва да бъде ябълка на раздора, а свързващо звено в архитектурата за сигурност, подчерта първият руски дипломат на среща с представители на руските неправителствени организации.

По думите му Русия е готова за срещата на "четворката" по проблемите на Украйна, по време на която ще се обсъжда и въпросът за газовите доставки. Вестник "Комерсант" цитира днес руския президентски говорител Дмитрий Песков, който заявява, че засега Русия не възнамерява да настоява пред Украйна за връщане на дълга от над 35 милиарда долара. Сумата, която се споменава в посланието на президента Владимир Путин до лидерите на 18-те европейски страни, които получават газ от Русия, е просто илюстрация на противоречивата ситуация, посочва Песков. Според "Комерсант" чрез своето послание руският президент прави опит да ангажира ЕС в газовите отношения с Киев и същевременно упреква Европа, че не е предоставяла никаква реална помощ на Украйна, нещо повече - косвено има вина за сегашната икономическа криза в тази страна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!