Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осигуряват ли общините условия за спорт на жителите си

Спортната площадка на кръстовището на ул. "Широка" и "Христо Ботев" във Видин бе открита миналата година
Снимка: Радио ВИДИН

Видин разполага с няколко обекта за професионален спорт- стадион "Георги Бенковски", спортна зала "Фестивална", гребна база, колодрум.

"Един от приоритетите на община Видин е развитието на устойчиви форми на спорт и отдих за децата и младите хора и в тази връзка през последните години бяха ремонтирани голяма част от старите и изградени редица нови спортни и детски площадки"
- обясни кметът Герго Гергов, който преди три дни откри детска площадка и спортно игрище в ж. к. "Христо Ботев" в града.

Наскоро стана ясно и че държавата ще предостави имот за изграждане на спортен комплекс във Видин. Областният управител Кръстьо Спасов отправи писмено искане до министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, в което предлага да стартира процедура за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост на Община Видин на имот в непосредствена близост до ЦДГ № 3 "Детелина" в областния град, на който да бъде изградена още една спортна площадка. Проектът предвижда изграждане на игрища за активни физически занимания на деца и младежи. За реализацията на тази идея директорът на детското заведение Златка Георгиева е подала искане и до Община Видин, което бе одобрено от Общинския съвет.

СнимкаСледващата ни дестинация е Белоградчик. Сътрудникът ни Иванка Петрова разговаря по темата с Антон Трифонов, заместник-кмет на Община Белоградчик.

"Като собствени средства Община Белоградчик е доста ограничена в тази насока. През последните месеци обаче благодарение на различни проекти нещата се случват"- каза Антон Трифонов.

СнимкаВ Кула със средства от Европейския съюз се изгражда басейн с многофункционална спортна и фитнес зала.

"Министерството на младежта и спорта ни отпусна финансиране и за нова спортна площадка. Надявам се през лятото всичко да е вече готово и децата да използват новото съоръжение"- съобщи пред сътрудника ни Христела Александрова кметът на Община Кула д-р Владимир Владимиров.
 
СнимкаВ община Монтана също има добри възможности за спорт. Изградени са добре функциониращи спортни клубове по баскетбол, борба, волейбол, джудо, лека атлетика, карате, стрелба, тенис на маса, футбол, автомобилизъм. Възможност за добра двигателна активност дават танцовите трупи и клубове, сочат данните, включени в тазгодишния Общински план за младежта. Активна позиция за осигуряване на спортни площадки заемат и младите хора в Монтана. Наскоро те поискаха в местния парк "Огоста" да има повече възможности за спорт на открито, атракционно влакче, зоокът, фитнес уреди. Предложенията бяха направени на информационен форум, посветен на подготовката на община Монтана за успешно развитие през следващия програмен период 2014- 2020 г. Сътрудникът ни Биляна Борисова се срещна и разговаря по темата с кмета на Община Монтана Златко Живков.

"Ние хвърлихме огромни усилия за подобряването на спортната база в общината. Някои пък получиха готови пари за техните проекти. Има такива, които не правят нищо и се оправдават с държавата и има такива, които се опитват да правят нещо. Мисля, че ние сме от вторите"- каза Златко Живков.

СнимкаВрачани имат достатъчно възможности да спортуват в града си, показва проверка на сътрудника ни Жоро Александров.

"Ще бъде изградена нова зона за отдих до Медковското дере, в която ще има много зеленина. Там ще има и детска площадка и вело атракцион, който ще покрива нормативите за провеждането на спортни състезания на световно ниво"- каза за Радио ВИДИН Красимира Георгиева, заместник кмет по европейска интеграция на Община Враца.

Община Козлодуй предоставят достатъчно добри и модерни условия за спорт, предаде сътрудникът ни Лора Инджова.

"Действащи стадиони има във всички населени места на Общината. Общината подпомага със собствени средства отделните спортни клубове"- разказа Любомир Димитров- главен експерт "Спорт и туризъм". 

Община  Мездра прави всичко възможно да осигури достатъчно и модерни условия за своите жители и спортисти, предаде сътрудникът ни Петко Котларски. Ето какво предлага общината:

Стадион "Локомотив"- с един затревен терен, един с изкуствена настилка и осветление и едно помощно игрище, като ще бъдат изградени още два помощни терена. Стадиони има и в селата Зверино и Моравица, като последният в момента се ремонтира;

Започва вече довършителната работа на модерна спортна зала за 16 вида спорт с прогнозна цена 5 милиона лева, до която за 200 000 лева ще бъдат изградени две спортни площадки- за баскетбол и тенис;

За 316 000 лева в момента върви основен ремонт на спортната площадка на СОУ "Ив. Вазов", където ще има хандбално игрище, игрище за тенис, площадка за скокове и лекоатлетическа писта с три коридора;

В центъра на града има изградено игрище за тенис на корт, спортни площадки има във всички училища в общината;

В алеята на ул. "Ал. Стамболийски" е изградена площадка за фитнес на открито, площадка за баскетбол има и в  квартал "Лещака";

В процес на изграждане е и лекоатлетическо трасе с дължина един километър в парка на града.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59