Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обещанията на политиците преди избори и вярват ли им хората

Снимка: Радио Видин

Тази година изборите са за Европейски парламент. Тепърва очакваме кампаниите да набират скорост, да гледаме, слушаме, да одобряваме, отричаме, да коментираме и анализираме. До този момент няколко лидери на политически партии дойдоха във Видин, за да се опитат да привлекат към себе си хората или т. нар. електорат. Предлагаме ви една малка част от обещанията. Следвайки хронологията, започваме с ДСБ и лидера им Радан Кънев.

"Една от основните теми, които дискутирахме за този регион е темата за битовата престъпност и престъпността в малките населени места. Оказа се, че проведената наскоро акция на жандармерията не е нищо повече от PR акция. Ние сме дали нашите конкретни предложения в програмата за правосъдие и вътрешен ред на Реформаторския блок, които предвиждат постоянно присъствие на органите на МВР. Това може да стане чрез подходящо разположени участъци, така че да има полицейски участък, покриващ 7-8-10 села. Да има и постоянно присъствие на полицаи във всяко село и пряка връзка между органите на полицията и местната власт"- каза при посещението си във Видин Радан Кънев.

"Един от основните приоритети за нас и нашата политическа сила е този регион да бъде свързан с останалата част от България"- това заявиха Димитър Иванов и Христо Панчугов от "Синьо единство".

През март във Видин дойде и лидерът на АБВ Георги Първанов.

"Съдбата на това правителство зависи от това как решава конкретните проблеми на хората. С този рейтинг, който има до сега- непрекъснато спадащ, не мисля че ще може да удържи дълго. В АБВ все още нямаме длъжности. Никой не е упълномощен с конкретна длъжност. Условно можем да наречем хората, с които работим по региони- координатори и на тях ние ще разчитаме в бъдещата ни съвместна дейност"- каза Георги Първанов.

Тепърва предизборната сергия ще става все по-голяма.

Снимка: www.europarl.europa.eu"За Северозапада трябва специална институция- министър, независимо дали с портфейл или не- да координира мерките по овладяване на безработицата и подобряване положението на хората"- това заяви Меглена Кунева, лидер на ДБГ и водач на листата на Реформаторския блок, на брифинг във Видин в началото на този месец. Тя посочи, че такава мярка би била част от решението на реформаторите на проблема с бедността в Северозападна България. Това е старата идея на "Движение България на гражданите".

Още един лидер на политическа партия дойде във Видин- Николай Бареков от "България без цензура".

"Видин, Монтана и Враца са естествената столица на нашата политическа сила. Тук ние се родихме- в най- бедния регион но страната. Нашата партия е отворена към проблемите на хората. Болно ми е, че се купуват гласовете на хората"- каза при посещението си във Видин Николай Бареков.

През един от почивните дни в края на миналата седмица, Видин беше посетен и от Сергей Станишев, лидер на БСП.

"Въпреки, че не бяха извоювани допълнителни пари за България и за Северозапада, ще се направи специална програма на базата на оперативните програми за развитието на този регион от страната ни. За това има съгласието вече на Европейската комисия. И през тази година тя ще бъде финализирана и стартирана. Ще търсим всички допълнителни ресурси, за да подобрим инфраструктурата на Видинска област. И 5 милиона лева са планирани допълнително по програмите на Пътната агенция за пътища в областта"- обеща Сергей Станишев.

Дойдат ли избори, всички ни обещават благоденствие. Те не могат по друг начин да си представят нашето бъдеще. Анкета на РАДИО ВИДИН показа, че видинчани ще гласуват на предстоящите избори за Европарламент. Те са убедени, че има смисъл в това. Дано политиците не прекалят и този път с обещанията си, защото така нареченият електорат помни всичко и когато отиде в тъмната стаичка ще им покаже червен картон.

Още от обещанията на политиците чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59