Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Женевските споразумения се отнасят за всички градове в Украйна

Европейската комисия не се ангажира с оценка дали Украйна и Русия спазват споразуменията от Женева. В отговор на въпрос дали Майданът в Киев също трябва да бъде освободен от демонстранти говорител на комисията припомни, че споразуменията се отнасят за всички градове в Украйна.

Вместо с оценка дали Женевските споразумения вече са нарушени и от кого, говорителят на върховният представител за външната политика Катрин Аштън – Майкъл Ман, излезе с призив:

Ние призоваваме всички страни да спазват условията от подписаните миналата седмица в Женева споразумения. Подкрепяме Украйна в стремежа й да приложи тези споразумения и припомняме колко е важно всички да покажат добра воля, заяви говорителят.

По повод определения от Москва като нарушение отказ на властите в Киев да опразнят Майдана, Майкъл Ман отговори на въпрос дали комисията споделя тяхната гледна точка, че договореностите от Женева не се отнасят до него:

Нашата позиция е тази, която е записана черно на бяло в документа – като например, че всички незаконно завладени сгради трябва да бъдат върнати на техните собственици, и че всички незаконно окупирани улици, площади и други обществени места в украинските градове трябва да бъдат освободени.

Днес стана ясно и че Европейската служба за външни действия все още не е готова с възложения й списък на руски представители, които при нужда също да станат обект на индивидуални санкции. Санкциите ще зависят от развитието на събитията в Украйна, работата по списъка продължава, съобщи говорителят на Катрин Аштън.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!