Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдят Алексей Навални за присвояване и клевета

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският опозиционен лидер Алексей Навални се изправя днес като обвиняем по две дела - за присвояване и за клевета.

Навални, който е под домашен арест, ще отговаря на обвиненията на депутата от партията "Единна Русия" Сергей Неверов, че е публикувал за него неверни данни и така е накърнил честта и достойнството му.

В рамките на своите разследвания срещу корупцията опозиционният лидер твърди, че Неверов, който е заместник-председател на Държавната Дума, не е посочил в своята декларация три вилни имота.

Другото днешно дело срещу Алексей Навални е за измама и неправомерно присвояване на средства от френската компания "Ив Роше". В отворено писмо известният руски писател Борис Акунин призова козметичната компания да се откаже да съди Навални, тъй като съдебното дело според него се вписва в поредицата изфабрикувани процеси, благодарение на които авторитарният режим се опитва да изключи опозиционния лидер от политическия живот.

Вчера Алексей Навални беше признат за виновен по обвинение за клевета и беше осъден от депутат от управляващата партия "Единна Русия" да прати глоба от 300 хиляди рубли или около 6 000 евро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!